Design grafic – Tendințe din Trecut

takin design notes

Descoperiți momente cheie din istoria artei numită design grafic. Din Evul Mediu până în anii 1980, explorați 3 etape din istoria designului grafic. Astfel veți putea răspunde întrebării: când proiectăm pentru viitor, ce putem lua din trecut?

Atât de des, lumea tehnologiei poate simți o reluare constantă, ciclică, a lucrurilor pe care le-am văzut înainte. Marginile se transformă, devin unghiuri drepte, apoi se rotunjesc din nou. Degradeurile cresc și se scad, intrând și ieșind din vogă. Mărcile utilizează sans-serif ca semn al prieteniei, dezbină modelul cu un serif îndrăzneț sau două, apoi se strecoară înapoi la siguranța geometriilor familiare.

Totul pare să se întâmple aproape izolat, acoperit de miturile perturbării și inovației, care deja îmbracă oamenii – „utilizatorii” – pentru care creăm.

De parcă caligrafii medievali nu ar fi trasat geometriile paginii cu secole în urmă. De parcă copiii îmbrăcați în piele și cu mohawk nu ar fi transformat mașinile Xerox și cuțitele Xacto în instrumente de creație. Mult mai puțin precise, ce-i drept, dar la fel de expresive ca Photoshop, Sketch sau Figma. De parcă grila și visul comunicării universale care ghidează munca de design modern nu ar fi fost susținute și explorate de designerii elvețieni. Designeri a căror activitate încă împodobește parcurile naționale ale Statelor Unite ale Americii.

În zilele noastre, vedeți referiri la puterea designului de a modela politica, discursul și cultura peste tot. Dar prea des, acea narațiune se bazează pe prezumții vagi și fantezii idealiste.

  1. Călugării din Irlanda

Călugării din Irlanda, nu numai că au produs unele dintre cele mai frumoase cărți din lume, dar au păstrat și multe dintre manuscrisele clasice care păstrează până astăzi nume precum Platon, Aristotel și Socrate în mintea și în limbile noastre.

În scriptorium-urile Irlandei medievale, călugării și-au dedicat viața misiunii de a documenta și păstra înțelepciunea lumii antice. Ei au petrecut ani de zile scriind, ilustrând și luminând Evangheliile. Scenele din istoria locală și chiar textele precreștine – întotdeauna manual și cu instrumente i-ar face pe creatorii moderni să pară primitivi.

Munca lor a fost minuțioasă și consumatoare de timp. Corecțiile impunând unui artizan să inscripționeze, literalmente zile întregi, pe suprafețele din piele de vițel ale paginilor lor. Rezultatele? Incontestabil de uimitoare.

2. The riot girls

The riot girls: o mulțime de feministe pasionate. Ele îmbrățișează curentul punk și formează o rebeliune bine motivată împotriva nenumăratelor moduri în care societatea occidentală modernă opresează femeile. Riot girls, ale căror manifeste puternice – dactilografiate, xerox și legate de mână – au scos feminismul din mediul academic al anilor ‘60. Lucrările lor au ajuns în mâinile tinerelor femei de pretutindeni și au jucat un rol vital într-o revoluție a publicării.

Respingerea de către punk a capitalismului și a autorității se potrivește prea des cu cele mai rele fațete ale ceea ce noi numim acum „masculinitate toxică”. De la vârtejul răvășit (dacă adesea surprinzător de amabil) al moshpit până la mișcarea neonazistă adiacentă.

3. Educatorii și tipografii Stilului Tipografic Internațional

Educatorii și tipografii Stilului Tipografic Internațional, care, în urma unui război mondial plin de propagandă, aspirau să „reprezinte informația în mod obiectiv. Un vis care încă ne bântuie într-o lume care se luptă să ne impună cum să ne gândim la „media”. Toți avem acum un rol prin simpla postare a unor comentarii pe rețelele de socializare.

Dacă sunteți un designer grafic modern, știți că elementele de design pot modela și încuraja anumite acțiuni dorite în detrimentul altora. S-ar putea să fiți surprinși să aflați că Stilul Tipografic Internațional a apărut din dorința de a „reprezenta informația în mod obiectiv, fără influența semnificației asociate.

Sperem că v-au surprins aceste exemple de design grafic din trecut și că ați rămas impresionați de stilul de design precedent. Este important să ținem cont că trendurile și stilurile de design grafic sunt ciclice și se schimbă regulat. Poate acum “se poartă ceva” iar în câțiva ani “nu mai este la modă”. Dacă v-a plăcut articolul nostru despre designul grafic din trecut vă recomandăm să citiți și articolul nostru despre elementele unui design modern.

Ești pregătit să începem?

Fie că îți dorești un site de prezentare, un magazin online sau un redesign la vechiul tău site, noi te vom ajuta. Promovarea afacerii tale atât în mediul online, cât și în cel offline, îți va dezvolta afacerea și îți va garanta succesul acesteia. Îți vom fi alături pe tot parcursul acestui proces !