Pentru a ajunge la publicul potrivit, ar trebui să investești în conținut vizual, dat fiind că acesta este ceea ce le place cel mai mult utilizatorilor. La urma urmei, 90% din informațiile pe care le primește o persoană sunt prin percepția vizuală.
Folosind designul grafic în marketingul SMM, puteți face conținutul ușor de citit. În plus, crește gradul de cunoaștere a mărcii și capacitatea de memorare. Încercați să utilizați aceste sfaturi simple în timp ce creați postări pe rețelele sociale pentru a vă actualiza profilul de internet cu ajutorul graficelor.
1. Creați un logo captivant
Ar trebui să începeți să construiți o identitate vizuală în jurul unui logo puternic. Mulți proprietari de afaceri mici apelează la un consultant de marcă și designer grafic pentru a crea un logo pentru afacerea lor, plătind câteva sute de dolari.
Ca alternativă, puteți crea unul singur dacă sunteți sigur că îl puteți face fără cusur. Un logo bun este simplu și ușor de reținut. Evitați să complicați lucrurile, deoarece siglele supraîncărcate arată adesea rău pe unele platforme media.
Sfat pro: Modificați dimensiunea și alți parametri ai logo-ului dvs. în funcție de cerințele fiecărei rețele sociale. Nu utilizați o siglă de aceeași dimensiune pentru toate profilurile de rețele sociale, deoarece poate apărea într-o formă decupată sau întinsă.
2. Alegeți culorile potrivite

Culoarea este un factor cheie în 85% din hotărârile pripite făcute despre produse. Culorile ajută brand-urile să evoce emoțiile potrivite. Încercați să alegeți nuanțe care să vă transmită identitatea. Dacă sunteți în căutarea credibilității mărcii, alegeți albastru. Dacă vrei să subliniezi jocul, ar trebui să alegi galben vesel sau portocaliu.
Încercați să experimentați cu combinații de culori. De exemplu, nuanțele luminoase și atrăgătoare vor crește implicarea utilizatorului. În același timp, asigurați-vă că culorile sunt echilibrate. În caz contrar, vă puteți deruta abonații și puteți distorsiona percepția brand-ului.
Mai jos veți găsi o scurtă descriere a modului în care creierul nostru percepe diferite culori:
- Roșu – Energie și urgență;
- Portocaliu – Beligerență;
- Galben – Optimism;
- Verde – Bogăție și calm;
- Albastru – Încredere și siguranță;
- Roz – Romantism și feminin;
- Violet – Liniște;
- Negru – Putere și eleganță.
3. Determinați fonturile potrivite pentru marca dvs.

Asemeni culorilor, fonturile afectează modul în care publicul vă percepe brand-ul. Un font bine ales poate îmbunătăți grafica pe pagina de profil a rețelei sociale și poate transmite mesajul potrivit urmăritorilor tăi. Dar nu exagera: două sau trei fonturi sunt suficiente pentru a reflecta identitatea mărcii tale.
Alegerea depinde de obiectivele tale. Serif este un font tradițional. Dacă doriți unul mai modern, atunci alegeți Sans-serif. Cursivele (Italic) sunt ideale dacă doriți să vă faceți imaginea mărcii mai „umane” și să evocați un sentiment de nostalgie în publicul dvs. Principalul lucru atunci când alegeți un font este să vă asigurați că este lizibil. Majoritatea utilizatorilor tăi de pe rețelele sociale verifică conținutul prin telefoanele lor mobile, astfel încât fonturile ar trebui să fie simple și ușor de citit.
Sfat pro: Nu utilizați mai mult de trei fonturi simultan. Ar trebui să selectați un grup de fonturi pentru conținutul de design oficial al companiei. Rețineți că puteți lua fonturi gratuite din bibliotecile Google și DaFont sau puteți cumpăra unele originale.
4. Adăugați contrast prin culori, forme și dimensiuni
Puteți face profilurile de rețele sociale mai atractive cu utilizarea corectă a contrastului. Cu toate acestea, fii atent. Dacă exagerați, niciun element nu va fi evidențiat.
Există trei moduri eficiente de a obține un aspect măgulitor:
- Adăugând contrast cu culori. Utilizarea culorilor contrastante este una dintre cele mai ușoare metode. Puteți combina tonurile deschise și întunecate și puteți obține un contrast adecvat.
- Crearea contrastului cu forme. Formele sunt, de asemenea, utile dacă trebuie să adăugați contrast unui design. De exemplu, puteți folosi forme organice asimetrice cu forme simetrice pentru a obține efectul dorit.
- Creați contrast cu dimensiuni. Joacă-te cu dimensiunile diferitelor elemente de design pentru a face imaginile din rețelele sociale mai interesante. Este o idee bună să introduceți un cuvânt îngroșat în text.
5. Creați șabloane de postări sociale
Orice design grafic realizat pentru o afacere mică ar trebui să fie salvat ca șablon pentru reutilizare. De exemplu, luați postări pe rețelele sociale. Ar fi bine dacă un proprietar de afaceri sau un manager SMM poate crea o grilă de conținut folosind formulare gata făcute cu editare minimă.
O promoție care necesită doar actualizări ale datelor, prețului și mici detalii este un bun exemplu. Puteți face singur un șablon sau folosiți unul prestabilit. În al doilea caz, va trebui să editați culorile și elementele de branding.
Sfat pro: Vă recomandăm să utilizați Canva și Crello pentru a crea astfel de șabloane. Acestea sunt două editoare online similare, cu acces gratuit și un set de șabloane plătite și gratuite. Principalele diferențe sunt în prețuri și design.
6. Adaptați conținutul vizual fiecărei rețele de socializare
Toate rețelele sociale sunt diferite. Prin urmare, mai întâi trebuie să aflați cum să prezentați un profil profesional pe platformele de social media, ținând cont de caracteristicile acestora, de publicul țintă și de formatele de conținut.
Este conceput pentru a ajuta oamenii să distribuie conținut vizual interactiv. Astfel, poți atrage clienți către produsele tale și le poți câștiga încrederea. Următoarele lucruri vor fi relevante aici:
- Imagini de produs. Acestea vă ajută să vă prezentați cele mai populare produse și să creșteți vânzările. Indiferent dacă angajezi un fotograf profesionist sau faci singur fotografii, încearcă să rămâi la un stil coerent și să folosești aceleași filtre pentru a-ți menține contul consistent și ușor de recunoscut.
- Conținutul generat de utilizatori (UGC) sunt imagini și videoclipuri create de clienții dvs. Mărește credibilitatea mărcii și le arată clienților că sunteți ales de oameni ca ei.
- Citate inspirationale. Folosind culorile și fonturile potrivite, puteți crea postări de citate care să vă inspire urmăritorii și să construiți mai multă încredere cu ei.
- Fotografii din culise ale birourilor, angajaților, petrecerilor dvs. care afișează oamenii din spatele mărcii dvs.
Aici vă puteți implica publicul, crește numărul de abonați și puteți construi o legătură mai strânsă cu aceștia. Cele mai populare tipuri de conținut pe Facebook sunt:
- Vizualizarea informațiilor (infografice, diagrame și grafice). Acest tip de conținut vă permite să faceți ușor de înțeles informațiile complexe și să generați trafic către pagina de profil a rețelei sociale.
- Grafică și animație. Grafica originală de brand vă va ajuta să captați atenția utilizatorilor de pe rețelele sociale supraîncărcate.
- Memes. Sunt de neegalat atunci când vine vorba de a arăta chipul uman al brand-ului dvs. Puteți distribui a meme populare în domeniul dvs. sau puteți încerca să le creați singur.
- Antetele blogului. Acestea servesc pentru a atrage utilizatori și pentru a-i motiva să facă clic pe linkul dvs.
Acesta este un site web profesional bine-cunoscut, cu opțiuni excelente pentru a intra în contact cu potențiali clienți, parteneri sau angajați. Cele mai populare tipuri de conținut de pe această platformă sunt:
- Infografice și alte tipuri de elemente vizuale. Ajută la prezentarea informațiilor într-un mod mai simplu și mai ușor de înțeles, precum și la creșterea gradului de cunoaștere a brand-ului și a distribuirii conținutului.
- Imaginile banner fac brand-ul dvs. mai memorabil și îi sporesc identitatea.
- Prezentări Slideshare. Acestea vă permit să comunicați filozofia dvs. de afaceri potențialilor clienți într-un mod simplu și bine organizat. Ar trebui să utilizați diagrame, animații, logo-uri de brand și alte elemente de design pentru a maximiza implicarea.
Urmați tendințele de design
Principiile de design rămân practic neschimbate, dar tendințele de design grafic evoluează constant. Prin urmare, este important să urmăriți noile tendințe foarte îndeaproape și să vă adaptați designul la ceea ce este relevant acum. Ai grijă când îți actualizezi profilul de internet cu ajutorul graficii pentru a nu rupe consistența, ci a-ți face designul să arate fresh.
Opțiunea ideală este să introduceți din când în când mici actualizări fără a vă îndepărta de branding-ul original. Cel mai bun model este Coca-Cola. Brandul există de multe decenii, dar reușește să-și păstreze codul vizual aproape neschimbat. Drept urmare, este considerat unul dintre cele mai emblematice brand-uri din istorie.
Ghidurile de logo sunt doar ghiduri până la urmă. Îți poți urmări inima, condițiile specifice ale industriei tale și anumite nevoi ale pieței tale. În cele din urmă, un logo bun necesită timp, bani și cercetare. Nu grăbi procesul în speranța de a ajunge primul acolo. Luați-vă tot timpul de care aveți nevoie, deoarece un logo este pentru totdeauna (cu excepția cazului în care necesită un rebranding).