Tipărirea Comercială – Ce este și cine are nevoie de ea?

tipărirea comercială

Dacă ați avut vreodată nevoie să tipăriți cantități mari de materiale, probabil că ați mai apelat la tipărirea comercială. Tipografiile comerciale oferă servicii pentru companiile mari într-un mod profesionist și eficient. Dar ce este exact tipărirea comercială și cine are nevoie de ea? Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre acest proces.

Ce este tipărirea comercială?

S-ar putea să aveți o idee bună despre ce este imprimarea comercială, dar este mult mai mult decât se vede. Imprimarea comercială este procesul de utilizare a mașinilor mari de tipărit pentru a crea materiale de înaltă calitate. Aceasta poate include orice, de la cărți de vizită și fluturași până la articole mai mari cum ar fi bannerele și posterele. Imprimarea comercială se face de obicei la o scară mult mai mare decât tipărirea tradițională. Adesea, tipografiile utilizează cerneală și hârtie specializată pentru a crea un finisaj mai profesional.

Tipuri de imprimare comercială

Există mai multe tipuri de tipărire comercială disponibile clienților, iar principalele utilizate sunt următoarele:

  1. Imprimare offset

Imprimarea offset, cunoscută și sub denumirea de imprimare litografică, este cel mai comun tip de imprimare comercială. Mai mult, este cea mai rentabilă opțiune pentru printuri de calitate în cantități mai mari. Desigur, sunt posibile și tiraje mici, dar timpul și costul de configurare îl fac mai ideal pentru lucrări mari. Procesul implică transferul unei imagini cu cerneală de pe o placă pe o pătură de cauciuc. Aceasta este apoi transferată pe suprafața de imprimare. Imprimarea offset oferă o gamă largă de culori. Aplicațiile comune pentru acesta includ reviste, broșuri, articole de papetărie și foi de vânzare.

2. Printare digitală

Acest tip de tipărire comercială este mult mai rapidă și mai ușoară decât imprimarea offset. Implicit, este metoda de imprimare preferată pentru tiraje mici și pentru cele care necesită o durată rapidă de execuție. De asemenea, imprimarea digitală nu necesită utilizarea plăcilor, ceea ce o face mai rentabilă decât imprimarea offset. Procesul este, de asemenea, excelent pentru imprimarea datelor variabile, o formă de imprimare la cerere în care elemente precum imaginile, grafica și textul pot fi variate de la un articol tipărit la altul.

3. Tipărire în format mare

Imprimarea în format mare este folosită pentru a tipări documente foarte mari, precum postere și bannere de interior și exterior. Este adesea folosită pentru publicitatea în aer liber, deoarece poate crea printuri de înaltă calitate. Imprimarea în format mare poate fi folosită și pentru bannere/fundaluri, decor de perete, printuri foto pe pânze și multe altele.

tipărirea comercială

4. Flexografie

Flexografia folosește o metodă de imprimare rotativă în care cerneala este aplicată pe o suprafață cu un cauciuc flexibil sau alte plăci de imprimare elastomerice. Este populară în industria alimentară.  Cerneala utilizată este sigură pentru utilizarea pe ambalaje, etichete și cutii care vin în contact cu alimentele.
tipărirea comercială

5. Gravură

Gravura este un tip de imprimare intaglio în care imaginea de imprimat este gravată pe o placă de metal. Este adesea folosit pentru tiraje lungi, deoarece poate produce printuri de înaltă calitate, cu o uzură mică a plăcilor de imprimare.

6. Imprimare LED UV

Acesta este un tip mai nou de imprimare comercială. Aceasta utilizează o lumină UV specială pentru a întări cerneala. Devine populară deoarece este foarte ecologic și produce o îmbunătățire a culorii care este rezistentă și nu se împrăștie. Imprimarea LED UV este utilizată pe o varietate de materiale, dar este considerată relativ scumpă în comparație cu celelalte tipuri.

Serviciile de imprimare comercială pot fi utilizate de o gamă largă de întreprinderi și organizații, inclusiv (dar fără a se limita la): Agenții de publicitate, Arhitecți, Dealeri auto, Editorii de carte, Corporații de toate dimensiunile, Agenții guvernamentale, Designeri grafici, Ospitalitate, Cercetare medicală, Organizații nonprofit, Imobiliare, etc.

Viitorul tiparului comercial

Imprimarea comercială evoluează mereu pe măsură ce sunt dezvoltate noi tehnologii și sunt descoperite noi aplicații. Va trebui făcute inovații pentru a rămâne în fața concurenței, iar cei care îmbrățișează schimbarea vor avea cel mai mare succes.
Iată câteva tendințe notabile care modelează în prezent industria tipăririi comerciale:

  • Cerere crescută

În următorii câțiva ani, companiile de imprimare se pot aștepta la o cerere crescută de materiale promoționale de pe piețele de vânzare cu amănuntul, alimente și băuturi. Potrivit unui studiu recent, piața globală a ambalajelor de lux este de așteptat să atingă 25,4 milioane de dolari până în 2031, ceea ce reprezintă o rată anuală de creștere de 4,4% față de 2021.

  • Mai multe inițiative ecologice

Trecerea ecologică devine din ce în ce mai populară în activitățile de tipărire comercială, iar procesele sunt de așteptat să treacă la sisteme durabile. De exemplu, multe tipografii comerciale folosesc hârtie reciclată în operațiunile lor. Așteptați-vă să vedeți mai multe cerneluri pe bază de ulei vegetal în proces, de asemenea, deoarece sunt mai ecologice decât cernelurile tradiționale.

  • Inovație în imprimare digitală

Motivația pentru rulări mai rapide la un cost mai mic conduce la progrese în tehnologia de imprimare digitală. De fapt, este unul dintre principalii factori care determină schimbarea în industria tipografică. De asemenea, se estimează că imprimarea digitală va crește la o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 6,7%, de la 24,8 miliarde de dolari în 2021 la 34,3 miliarde de dolari până în 2026, potrivit unui raport al MarketsandMarkets.

Definiții comune de tipărire comercială

Imprimarea comercială poate folosi uneori un jargon cu care cei din afara industriei ar putea să nu fie familiarizați. Iată câțiva termeni obișnuiți cu care ați putea întâlni la tipărirea comercială:

Imprimare analogică – Acesta este un tip de imprimare comercială care utilizează metode tradiționale, cum ar fi litografia offset, flexografia și gravura.
Printare digitală – Imprimarea digitală este un tip de imprimare comercială care utilizează tehnologia digitală pentru a imprima imagini direct pe un substrat.
Giclée – Giclée (pronunțat „zhee-clay”) este un tip de imprimare cu jet de cerneală de înaltă calitate, folosit de obicei pentru artă plastică sau fotografie.
Prepress – Prepress este procesul de pregătire a fișierelor pentru tipărirea comercială, care include de obicei sarcini precum verificarea, corectarea culorilor și conversia fișierelor.
Bleed – Acesta este momentul în care o imagine sau o culoare se extinde dincolo de marginea unei pagini.
Decupat – Un die-cut (matriță) este o imagine care a fost decupată folosind o lamă personalizată.
Embosare – Embosarea este o tehnică de imprimare care creează imagini în relief pe un substrat.
Ștampilarea foliei – Ștampilarea cu folie este un tip de imprimare care utilizează căldură și presiune pentru a aplica folie pe un substrat.
Proof (corectură) – Un proof este o imprimare a fișierului dvs. care vă permite să verificați eventualele erori înainte de procesul final de imprimare.
Serigrafie – Serigrafia este un tip de imprimare comercială care utilizează un șablon și un ecran de plasă pentru a transfera o imagine pe un substrat.

Ești pregătit să începem?

Fie că îți dorești un site de prezentare, un magazin online sau un redesign la vechiul tău site, noi te vom ajuta. Promovarea afacerii tale atât în mediul online, cât și în cel offline, îți va dezvolta afacerea și îți va garanta succesul acesteia. Îți vom fi alături pe tot parcursul acestui proces !