Conceptul de bază al manipulării culorilor
Diferitele nuanțe și tente de culoare fac ca arta să copieze realitatea și să o exagereze după bunul plac. În calitate de artiști și designeri, roata culorilor este cel mai de bază concept pe care îl puteți învăța. Dar de ce trebuie să-i cunoaștem originile și cum se folosește?
Să ne întoarcem puțin și să vedem cât de mult a evoluat roata culorilor de-a lungul veacurilor. Prima roată a luat ființă de la Sir Isaac Newton în secolul al XVII-lea. El a experimentat cu o prismă în timpul izolării din cauza ciumei bubonice. Acesta a contracarat ideea conform căreia culoarea este un amestec de lumină și întuneric, cu roșu sau albastru. Roșul produce „cea mai multă lumină”, iar albastrul creează „cel mai mult întuneric”. Newton a aflat că lumina albă este formată din culorile curcubeului: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet. El a redactat acele culori într-o schemă de octave și a devenit prima roată.
Patru ani mai târziu, un pictor pe nume Johann Wolfgang von Goethe nu a fost de acord cu Newton. În loc ca întunericul să fie absența luminii, a fost un agent activ în crearea culorilor. În anul 1810, Goethe a publicat „Teoria culorilor” care a devenit piatra de temelie a ceea ce știm astăzi despre culoare.
„Teoria Culorii” a explicat modul în care culorile evocau anumite emoții la vederea lor. Mai mult, a explicat și modul în care oamenii discern culoarea din cauza efectelor luminii și întunericului.
După o lungă istorie a modului în care a apărut teoria culorilor acum trebuie să vedem cum o adăugăm în design și branding.
Tehnici de manipulare a roții
Valorificarea întregului potențial al culorii pentru branding necesită timp și energie. Branding-ul este modul în care masele te percep, modul în care designul tău face publicul să se simtă atunci când îl văd. Este tragerea de corzile inimii care contează.
Aproximativ 93% dintre consumatori pun o valoare ridicată pe culoare și pe prezentarea vizuală. Atunci când cumpără un produs, 85% menționează culoarea ca pe un factor important. Din acest motiv, am creat un ghid în trei pași simpli.
1. Cercetează, prietene!
Trebuie să știți diferitele tipuri și ce paletă are concurența când vine vorba de culoare.
Iată un rezumat al diferitelor armonii:
- Monocrom: o singură culoare cu diferite nuanțe.
- Complementare: culori care sunt opuse una față de alta pe roata culorilor.
- Analog: culori adiacente între ele.
- Triadic: trei culori care au spații egale pe roata culorilor.
- Alege. Amestecă și potrivește. Vei obține designul pe care ți-l dorești, fiind cel mai frumos online.
- Ia-ți notițe, este grozav să te uiți la concurența directă pentru a vedea cum își implementează culorile și designul pe fiecare platformă. Dar nu copia, inspiră-te. La urma urmei, fiecare nișă are simbolurile sale care le reprezintă în mod semnificativ. De asemenea, este grozav să aflați care ierarhie vizuală funcționează cel mai bine pentru marca dvs.
2. Învață psihologia culorilor
De exemplu, roșul este puterea sau, pentru lanțurile alimentare, foamea. Te-ai uitat vreodată la mărci celebre precum McDonald’s, Wendy’s și altele asemenea? Au o culoare predominant roșie pe logo și pe marfă. Evocă foamea.
Sau când te uiți la logo-ul elegant al Twitter, Meta, cunoscut pe atunci sub numele de Facebook și LinkedIn, acestea sunt folosite în principal ca platforme de comunicare.
Iată o listă semi-completă din care să te inspiri:
- Alb: emană curățenie, simplitate, inocență, onestitate.
- Albastru: Exprimă încredere, pace, loialitate, competență.
- Verde: emană vindecare, natură, prospețime, calitate.
- Maro: Arată fiabilitate, robustețe, încredere, fiind simplu.
- Galben: Afișează creativitate, fericire, căldură, bucurie.
- Portocaliu: întruchipează curajul, încrederea, sociabilitatea, succesul.
- Mov: Prezintă regalitate, lux, spiritualitate, ambiție.
- Roz: Manifestă compasiune, sinceritate, rafinament, fiind dulce.
- Roșu: Reprezintă entuziasm, dragoste, energie, putere.
- Negru: înseamnă a fi dramatic, formalitate, sofisticare, sinceritate.
Oricum, cunoașterea emoțiilor incitate de anumite culori vă va ajuta să obțineți identitatea generală a mărcii pe care o doriți. Dar puteți amesteca și potrivi, deoarece semnificațiile sunt interschimbabile. Sunt elementele pe care doriți să vă concentrați.
3. Faceți Mockup-uri pentru lucrările în care ați folosit roata culorilor
Designul trebuie să fie aplicabil și distinct în:
- Site-ul web;
- Mărfuri;
- Design logo;
- Uniforme;
- Design magazin;
- Reclame.
Asigurați-vă că epuizați toate posibilitățile pe care le aveți pentru a vă face designul dinamic. Pune-ți aceste întrebări pentru a te ajuta
- Culorile pe care le vreau sunt analoge sau monocromatice?
- Cine este publicul meu?
- Cu o singură privire, ar fi identificat brandul meu în multitudinea de alte branduri?
Acum știți cum să folosiți roata culorilor cu succes. Folosiți aceste cunoștințe pentru a vă devansa concurenții și a deveni un designer grafic cunoscut!