Pictograme: istoria și evoluția simbolurilor „universale”

Probabil că majoritatea dintre voi ați auzit de pictograme. Dar pentru cei care nu au, ele sunt un sistem de semne dezvoltat în timpurile moderne, dar cu origini străvechi. Practic, o pictogramă este un desen care prin convenție este luat pentru a semnifica ceva. În termeni de semiotică, o pictogramă este o reprezentare ilustrată. Un semn iconografic care reprezintă idei complexe, nu prin cuvinte sau sunete, ci folosind recipiente vizuale de sens.

Designeri de renume și oameni de știință din întreaga lume s-au gândit serios la pictograme. Definițiile dezvoltate de-a lungul anilor au avut tendința de a le aborda dintr-o singură perspectivă. Ei au analizat aspecte precum istoria, funcția sau eficacitatea vizuală a acestora. Cu toate acestea, pictogramele sunt de fapt cu mai multe fațete. Ele prezintă diverse relații: între semn și sensul său, între sens și scopul propus. Pictogramele pot părea simple însă ele deschid de fapt o fereastră către o lume complexă și fascinantă.

Potrivit lui Otto Neurath, o pictogramă este un element al unui sistem cu „validitate absolută”. În timp ce pentru Otl Aicher, „o pictogramă trebuie să arate ca un semn, dar să nu fie o ilustrație”. Și în opinia lui Herbert W. Kapitzki  „o pictogramă este un semn iconografic care descrie caracteristicile a ceea ce reprezintă și folosește abstracția pentru a arăta că este un semn”.

Istoria semnelor picturale cu exemple din epoci

De unde au apărut pictogramele? Care sunt strămoșii lor? Și cum au evoluat de-a lungul timpului? Facem o călătorie prin secole pentru a vă aduce semne picturale în diferitele lor forme de-a lungul anilor.  Până la pictogramele moderne folosite astăzi. Dacă ar fi să indicam un strămoș al pictogramelor care sunt doar expresii grafice aplicate mediilor bidimensionale.

Singura limbă existentă astăzi care este derivată direct din semne picturale este chineza. Primele inscripții chinezești datează din anul 1200 î.Hr. Ele sunt celebrele oase ale oracolului, care prezentau simboluri care au fost precursoare ale caracterelor folosite și astăzi.

Semnele picturale s-au schimbat semnificativ de-a lungul istoriei. Cea mai veche datează din jurul anului 30.000 î.Hr. Ea ia forma unor picturi murale în interiorul unei peșteri de lângă Montignac, Franța. Încă nu știm de ce au fost pictate aceste 6.000 de imagini, dar știm că nu au fost folosite pentru a comunica un anumit mesaj.

Alte exemple importante sunt hieroglifele egiptene, sistemul de scriere cuneiform al Mesopotamiei și glifele mayașe, care datează toate din aceeași perioadă. Acestea erau limbi în sine care foloseau un sistem de semne picturale. Datorită descoperirii Pietrei Rosetta în 1799, a fost posibil să descifrem hieroglifele pentru prima dată și să înțelegem că acestea reprezentau sunetele unei limbi care a fost vorbită cândva.

În secolul al XII-lea, a apărut un nou tip de semn pictural, unul care supraviețuiește și astăzi printre cele mai nobile familii: stema. Acesta a fost etichetat pe coiful și armura cavalerilor în timpul evului mediu și apoi a evoluat în stemele familiei.

Odată cu inventarea tiparului în anii 1400 frize ornamentale introduse în paginile cărților numite viniete. Inițial prezentând motive florale, de-a lungul timpului au crescut pentru a include teme precum religia, festivitățile, anotimpurile și animalele.

Pionierii pictogramelor

Pictogramele așa cum le cunoaștem astăzi sunt o invenție modernă.

Popularitatea tot mai mare a mașinii și construirea de rețele rutiere din ce în ce mai dense au condus la o propunere pentru un sistem internațional de patru pictograme pentru semne rutiere, care a fost convenită la Paris în 1909. Adoptat inițial de Austria, Belgia, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Monaco, Spania și Regatul Unit, sistemul a fost extins în 1927 și recunoscut de comitetul de trafic al Societății Națiunilor.

1936

În 1936, Otto Neurath, împreună cu Rudolf Carnap și Charles W. Morris, au dezvoltat sistemul Isotype (Sistemul internațional de educație a imaginilor tipografice). Acest lucru a creat diagrame și grafice internaționale standardizate, dar și text și ilustrații utilizate în public. Deși acest sistem este astăzi larg răspândit, la vremea respectivă a fost primul pas către studiul și utilizarea științifică și internațională a pictogramelor.

Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936 au văzut primele pictograme folosite în context sportiv, deși adevăratul punct de cotitură a fost Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964. Imaginile abstracte și geometrice au fost folosite pentru a comunica informații vizitatorilor (cum ar fi diferitele sporturi și discipline). Limbajul pictogramelor folosit astăzi pentru Jocurile Olimpice a fost dezvoltat pentru jocurile de la Munchen din 1972 de designerul Otl Aicher. Sistemul său a fost creat folosind forme simple și stilizate dezvoltate cu un asemenea nivel de precizie încât acest limbaj formal a continuat să influențeze pictogramele moderne.

1968

În 1968, un comitet de la Asociația Germană a Aeroporturilor a elaborat un raport care recomanda utilizarea pictogramelor în aeroporturi. În deceniile succesive, aceste sisteme au fost aplicate atât transportului public local, cât și național.

Pictograme în design-ul comercial

Ce zici de zilele noastre? Cum stau lucrurile? Acum suntem obișnuiți să vedem pictograme peste tot, fie pe obiecte fizice, fie pe dispozitive digitale. Acest limbaj este încă folosit într-o gamă largă de contexte. Să aruncăm o privire mai atentă la câteva exemple interesante de design comercial.

Sistemul vizual și de orientare al Aeroportului Köln Bonn  include nu numai pictograme, ci și un typeface creat pe aceeași grilă și cu aceleași forme ghemuite. Pictogramele sunt împărțite în două categorii:

  • semne simple și stilizate cu un contur gros
  • în timp ce a doua cuprinde siluete realiste și detaliate.

2013

În 2013, Sagmeister & Walsh creează o identitate vizuală pentru Function Engineering.Compania este specializată în proiectare mecanică și inginerie pentru dezvoltarea de produse în diverse sectoare. Sistemul vizual se învârte în jurul unei serii de pictograme desenate într-un stil mecanic. Același stil este folosit pentru logo.

2018

În 2018, Eurosport a însărcinat agenției de design din Londra DixonBaxi să dezvolte toate elementele grafice pentru acoperirea marilor tururi ale ciclismului. În cadrul acestui proiect, agenția a creat o serie de pictograme care să fie utilizate în principal pe platformele digitale.

Echipa Pentagram a creat grafică și design de orientare pentru sediul companiei de cosmetice Amorepacific din Seul. Pictogramele se îmbină armonios cu arhitectura. Ele creează un dialog atât cu tipografia engleză, cât și cu ideogramele coreene și chinezești. Proiectul a câștigat diverse premii, inclusiv designul Beazley al anului 2019.

După cum am văzut, pictogramele au origini străvechi. Strămoșii lor, semnele picturale, au suferit multe evoluții de-a lungul istoriei. De îndată ce pictogramele au fost oficializate, ele ne-au invadat viața de zi cu zi. Ele sunt și astăzi utilizate pe scară largă. Iar exemplele de mai sus ne dau o idee despre importanța lor uriașă în multe domenii.

Ești pregătit să începem?

Fie că îți dorești un site de prezentare, un magazin online sau un redesign la vechiul tău site, noi te vom ajuta. Promovarea afacerii tale atât în mediul online, cât și în cel offline, îți va dezvolta afacerea și îți va garanta succesul acesteia. Îți vom fi alături pe tot parcursul acestui proces !