Protecția mediului nu mai este o idee abstractă și nici o preocupare de nișă îmbrățișată doar de un număr mic de activiști. Oamenii încep să se împace cu faptul că numai protejând mediul înconjurător poate omenirea să supraviețuiască celei mai mari provocări cu care s-a confruntat vreodată. Apărarea planetei înseamnă apărarea sănătății oamenilor de poluarea atmosferică din ce în ce mai periculoasă și de schimbările climatice.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consecințele schimbărilor climatice și ale poluării aerului care afectează grav multe orașe din întreaga lume. Ar putea duce la încă 250.000 de decese pe an între 2030 și 2050. Mai mult, cercetări științifice recente au estimat că 95% din populația globală respiră aer poluat și periculos.
Ca răspuns, în ultimii ani au fost dezvoltate diverse produse pentru a lupta împotriva acestor probleme majore.
The Breath: o țesătură care absoarbe poluarea
O tehnologie antismog inovatoare aflată în prezent pe piață este The Breath, produsă de compania italiană Anemotech. Este o țesătură specială care absoarbe și descompune particulele dăunătoare din aer și produce în schimb aer curat. Ea a fost dezvoltată de ingineri, oameni de știință și cercetători de la Universitatea Politehnică Marche.
În esență, ceea ce face The Breath este să capteze smogul și poate fi folosit fie în exterior pentru panouri publicitare, afișe publicitare sau semnalizare exterioară, fie în interior. Spre exemplu, în școli, spitale și birouri, pentru a neutraliza substanțele eliberate de produsele chimice comune sau potențialii alergeni.
Țesătura a fost folosită pe panouri publicitare de diverse mărci, în orașe precum Milano și Roma. Primul care a apărut la Milano a purtat o propoziție cu adevărat simbolică: „Acest anunț nu vinde mașini. Îndepărtează 409.704 dintre ele pe an”, și a fost creat de vânzătorul spațiului publicitar Urban Vision.
The Breath
The Breath a fost, de asemenea, aprobată de organizația italiană de mediu Legambiente și, potrivit producătorilor săi, poate reduce compușii organici volatili (COV), moleculele produse de hidrocarburi, particule și reziduuri de imprimante și fotocopiatoare care poluează aerul atât acasă, cât și afară, cu până la 40%.
Tehnologia Breath se bazează pe un material extrem de flexibil. Ea poate fi instalată sub formă de tablou, jaluzea, perete despărțitor sau, așa cum am văzut deja, panou publicitar. Dar cum funcționează exact? Nanomoleculele din structura țesăturii captează smogul și poluanții într-un proces complet pasiv, profitând de mișcarea naturală a aerului, asigurându-se că este pe deplin durabil.
Structura țesăturii purifică aerul datorită a trei straturi interdependente. Aerul trece prin fibrele materialului, în timp ce un miez din fibră de carbon captează și descompune moleculele poluante, emițând aer mai curat și mai ușor de respirat. Această tehnologie nu va purifica pe deplin aerul unui oraș sau a unui birou, dar cu siguranță ajută la crearea unui mediu mai curat.
NIVEA a ales acest material pentru un poster mare de 400 m² din Milano. El a fost inscripționat cu „This advert reduces the effects of smog“ („Această reclamă reduce efectele smogului”). Pentru a face publicitate campaniei NIVEA Essentials Urban Skin și a lansa o gamă de produse de detoxifiere. Acest lucru arată că The Breath poate deveni un instrument important pentru agențiile de marketing. Spre exemplu, a fi „verde” se plătește în ceea ce privește creșterea vizibilității, ajutând mediul înconjurător și stimulând în același timp afacerile.
Airlite, vopseaua „mâncătoare de smog” iubită de artiștii stradali
Airlite este o vopsea 100% naturală care purifică aerul, cu eficacitatea ei citată chiar de Națiunile Unite. Povestea acestei tehnologii italiene a început când co-fondatorul companiei, Massimo Bernardoni, a început să studieze materialele sensibile la lumină. A fondat afacerea în 2013 la Londra, alături de Antonio Cianci și Arun Jayadev.
Vopseaua Airlite folosește energia luminii pentru a reduce poluarea. Ea eliminând 88,8% din poluanții din aer, precum și s-a dovedit că elimină mirosurile, mucegaiul și 99,9% dintre viruși și bacterii de pe suprafețe. Funcționează pe principiul fotocatalizei, o reacție similară cu fotosinteza efectuată de clorofilă în plante, care produce oxigen. Produsele Airlite folosesc proprietățile naturale ale dioxidului de titan Ele produc o reacție de oxidare care captează și distruge poluarea din aer.
Potrivit cercetătorilor care au dezvoltat această tehnologie, o suprafață de 100 m² vopsită cu Airlite reduce poluarea la fel de mult ca 100 m² de pădure matură . Precum și compensează emisiile medii a 18 mașini într-un an.Practic, este ca și cum ai planta o „pădure invizibilă” care absoarbe poluarea din aer.
Întrucât poate fi folosit atât în interior, cât și în aer libe ducând la o mișcare autentică. Ea își propune să folosească arta pentru a face lumea un loc mai bun. Au existat mai multe proiecte în acest sens în ultimii ani, toate cu scopul comun de a face aerul pe care îl respirăm mai sănătos.
Hunting Pollution
Hunting Pollution este cea mai mare pictură murală ecologică din Europa. A fost creat de Federico Massa, un artist stradal care poartă numele de Iena Cruz. El creează de ani de zile lucrări care evidențiază riscurile poluării. Utilizarea vopselei Airlite în acest caz reduce poluarea cu până la 30 de copaci. Tema descrisă este „vânarea” smogului și lupta naturii pentru a supraviețui poluării.
În 2019 a avut loc și prima bienală de artă stradală ecologică, desfășurată în Italia sub numele de Super Walls. 16 Artiști din întreaga lume au venit la Padova și Albano Terme pentru a înfrumuseța zona. Au realizat 20 de picturi murale, folosind Airlite pentru munca lor.
Utilizarea Airlite nu se limitează la Italia: în Mexico City. Spre exemplu, colectivul Boa Mistura a creat un copac înalt de 35 de metri care elimină poluarea creată de aproximativ 60.000 de vehicule pe an.
A face lumea un loc mai bun prin marketing
Astfel de idei și cercetarea aprofundată a materialelor ne oferă posibilitatea de a îmbunătăți calitatea aerului în orașele noastre. Și aceste noi tehnologii pot fi folosite și ca instrument de marketing, într-o situație „win-win”. Ele vor îmbunătății atât mediul înconjurător, cât și crește vizibilitatea companiilor care iau un punct asupra acestor inovații.