Ghid suprem pentru designul ambalajelor alimentare

Designul ambalajelor alimentare poate fi uneori destul de intimidant, chiar dacă sunteți un designer grafic profesionist. Este un lucru să încerci să transmiți eficient mesajul brand-ului tău, este cu totul altceva să încerci să te asiguri că bifezi cerințele etichetei cu agenția locală de standarde alimentare. Dar cu orice descurajator, nu este atât de înfricoșător odată ce știi cum să faci asta.

Odată cu pandemie, obiceiurile de cumpărături ale consumatorilor s-au schimbat. Schimbarea atenției de la supermarketuri la sprijinirea magazinelor alimentare locale și a micilor mărci independente. În timp ce mulți dintre noi încercam să coacem pâine cu maia pentru prima dată, mulți alții au folosit carantina pentru a-și duce dragostea pentru gătit și coacere la următorul nivel.

Ambalajul alimentelor: etapa de concept

Deci te-ai hotărât să-ți monetizezi hobby-ul de carantină a acadelelor de casă? Sau poate ești un designer care a fost angajat de o companie alimentară gigantică să-și lanseze cea mai nouă gustare on-the-go? Te-ai trezit în stadiul de concept al procesului de proiectare. Pagini goale și pixuri gata, este timpul să faceți o carte mintală a strategiei de brand!

Trei întrebări pe care să ți le pui înainte de a începe procesul de proiectare

Fie că lansați un nou produs alimentar și angajați un designer sau proiectați singur produsul, primul pas al procesului este să vă concentrați asupra mesajului brand-ului.

  1. Care este produsul?

Tipul de produs pentru care creați ambalajul alimentar va determina în cele din urmă tipul de design pe care îl alegeți. De exemplu, dacă produsul este ciocolată în loturi mici cu o etichetă de preț premium, acest lucru va avea un impact asupra tipurilor. Stilurilor de ilustrare și opțiunilor de ambalare pe care le alegeți față de o producție la scară largă a unui produs alimentar la un preț mai ieftin.

  1. Cine îți cumpără produsul?

Este important să sapi adânc în mentalitatea publicului țintă. Cui i se adresează produsul și cum sunt aceștia? Vă ajută să construiți o imagine de ansamblu a clientului dvs. ideal, astfel încât să puteți înțelege mai bine cum să vorbiți cu el.

De exemplu, dacă vizați femei mileniale cu venituri mari, cercetați tipurile de mărci pe care publicul țintă le cumpără, cât cheltuiesc pe produse similare și de ce stil de ambalare pentru alimente sunt atrase. Acest lucru va crea un colaj cu alte mărci de produse alimentare care vă va inspira să creați în spectrul ideal de produse al publicului dvs.

  1. Cum ați descrie brandul și produsul dvs.?

Un alt exercițiu grozav atunci când vă proiectați viziunea pentru brandul și produsul dvs. este să vă gândiți la brandul dvs. ca la o personalitate. Ce cuvinte ai folosi pentru a-ți descrie marca și de acolo poți începe să te gândești la modul în care ar funcționa acest lucru vizual. Este marca ta distractivă și prietenoasă cu veganii, cum ar fi laptele de ovăz Minor Figures, de exemplu? Puteți folosi aceste puncte de personalitate în interpretarea tipurilor de fonturi și stiluri de ilustrare pe care le puteți utiliza.

Ambalajul alimentelor: considerente de design

Acum că aveți mesajele de brand bine stabilite, este timpul să transpuneți viziunea dvs. de brand în producția dvs. creativă. Explorarea mărcii dvs. va acționa ca un manual pentru ce fonturi, culori și stiluri de design să alegeți.

  1. Importanța alegerii tipografie potrivite

Designul tipografiei este un limbaj în sine. Alegerea fontului potrivit este una dintre cele mai importante decizii pe care le puteți lua atunci când marcați un produs, mai ales a designul ambalajelor alimentare.

Când vă uitați la harta brand-ului dvs. și în special la publicul dvs., înțelegeți ce mesaj încercați să transmiteți atunci când alegeți liniile directoare de design. Alegerea unui font care este contemporan și în tendințe arată că produsul dvs. este progresist. El este la fel cum un clasic atemporal precum Cooper arată că produsul dvs. este de inspirație vintage.

Nu subestima ce poate spune fontul tău despre produsul tău!

  1. Ce spune paleta ta de culori despre produs

Similar cu fonturile, culorile au și ele propriul lor limbaj (psihologia culorilor). Psihologia de bază a culorilor ne spune că fiecare culoare evocă un sentiment. Atunci când vă alegeți culoarea pentru designul ambalajelor alimentare , este important să vă gândiți la ce exprimă fiecare combinație de culori.

Vrei să fii minimal, calm și elegant? Sau strălucitor, puternic și contemporan? Culorile oferă atmosfera sau personalitatea brand-ului tău. Completați cu imagini originale de înaltă calitate, care sunt în concordanță cu marca dvs.

  1. Alegerea stilurilor de ilustrație și design grafic

Ambalajele alimentare nu trebuie să includă ilustrații și grafice. Însă  este o modalitate genială de a adăuga stil și personalitate produsului dvs. Și devine din ce în ce mai popular să includeți personaje fermecătoare în ambalajul alimentelor. Ele vor aduce instantaneu un zâmbet pe buze și îi va oprii pe consumatori.

Dacă adăugarea de elemente grafice ilustrative la designul ambalajelor alimentare este ceva ce ați dori să luați în considerare, gândiți-vă la ce stiluri credeți că vă vor comunica bine mesajul. Poate vrei să atragi publicul tânăr sau copilul din fiecare adult? Culorile strălucitoare și desenele 2D funcționează foarte bine pentru a emana o energie inocentă, veselă sau poznaşă.Găsiți designeri specializați în ilustrarea personajelor sau arta să vă faceți produsele să strălucească mai puternic decât ale concurenții dvs.

  1. Modele și forme de ambalaje

În timp ce luarea în considerare a esteticii paletelor de culori și a fonturilor este un element cheie pentru designul ambalajelor alimentare , formele fizice și modele ambalajelor alimentare este un element extrem de important de explorat.

Luați, de exemplu, supa, opțiunile pentru formele de ambalare sunt (aproape) nesfârșite. Puteți folosi o cutie de carton căptușită cu plastic, un săculeț de plastic, un borcan sau cutia clasică de metal.

Fiecare opțiune oferă un mesaj diferit pentru marca dvs. Alegând opțiunea mai luxoasă, vorbiți cu un client cu venituri mai mari și puteți propune un preț mai mare. Folosind materiale mai ieftine, puteți oferi produsul dvs. maselor.

Ambalajul alimentelor: tipărire și materiale

Acum că designul ambalajelor alimentare este complet, este timpul să vă uitați la aspectele practice și la partea de producție a designului. Poate fi un pas descurajant al procesului de proiectare, dar este ușor când știi cum!

  1. Baza

Realitatea designului ambalajelor alimentare este că aveți de-a face cu un produs care în cele din urmă are o dată de expirare. Trebuie să luați în considerare ceea ce trebuie să faceți pentru a proteja conținutul ambalajului prin sigilarea cu aer a alimentelor.

Un mod bun de a proteja alimentele împotriva deteriorării și a expirării este să luați în considerare ambalajul primar, secundar și terțiar. Adică cu alte cuvinte, ambalajul exterior, ambalajul interior și ambalajul produsului. În funcție de tipul de produs alimentar, este posibil să aveți nevoie de unul sau de toate cele trei.

Ambalajul exterior este primul lucru pe care îl va vedea un consumator. El este foarte important să folosiți această oportunitate pentru a înțelege cum doriți să vă comercializați brand-ul. Acest lucru vă va  protejează produsul de lumea exterioară, fie că se află pe raftul unui magazin sau în cutia de cumpărături.

Ambalajul interior este ceea ce vă protejează produsul împotriva loviturilor și a deteriorări. Acestea ar putea fi „arahide” de ambalare dizolvabile, o pungă sigilată ermetic pentru a păstra produsul proaspăt sau folia interioară a unui baton de ciocolată.

Atunci când decideți cu privire la ambalajul interior asigurați-vă că materialele pe care le utilizați nu vor reacționa cu alimentele pe care le conțin. Va proteja alimentele de lumină, umiditate și temperatură?

Ambalajul produselor este probabil primul lucru care vă vine în minte atunci când vă gândiți la ambalarea alimentelor. Deși toate cele 3 elemente ale punctelor de contact ale ambalajului sunt importante de marcat cu brand-ul dvs. Însă ambalajul produsului este probabil cel mai important, deoarece acesta este ceea ce va rămâne în mintea consumatorului.

  1. Materiale ecologice

Schimbările climatice insistă mai mult pe reglementări către metode de producție mai blânde cu mediul. Adevărat important este să optați pentru materiale de ambalare durabile în detrimentul plasticului . Și să nu „spălați ecologic” pretinzând că produsul dvs. este ecologic atunci când nu este.

Există multe inovații interesante în ambalajele durabile, așa că găsiți un designer care să conducă spre acest domeniu. O soluție evidentă este să utilizați hârtie reciclată sau celuloză ca materiale pentru designul dvs. Adesea, nu pare la fel de lustruit sau steril ca hârtia sau materialele proaspete. Puteți folosi această estetică ca parte a identității mai largi a brand-ului. Este folosit pentru a consolida ideea că sunteți un brand umanist care prețuiește autenticitatea – cu imperfecțiuni cu tot. Se adaugă la o personalitate neconvențională și creează distanță între marca dvs. și ideea unei corporații fără chip.

Alternativ, puteți opta pentru o abordare fără deșeuri, reutilizând ramificațiile produselor dvs. pentru a modela ambalajul. Luați ambalajul din imaginea de mai jos. Brandul a colectat cojile de cartofi nedorite ca resturi din produsul lor (cartofi prăjiți) și le-a refolosit pentru a crea ambalajul conului. Este inovator, simplu și memorabil.

Din fericire, astăzi, există multe forme inovatoare de ambalare durabilă a alimentelor. Ambalajul Arekapak 100% natural și biodegradabil, realizat din frunze de palmier areca uscate la soare. Material alternativ reutilizabil și reciclabil la foliile de plastic, Paptic are o suprafață foarte imprimabilă, perfectă pentru brandingul dvs. TIPA folosește în mod inovator materiale care se biodegradează în același timp cu produsele organice.

 
  1. Tipărire și producție

Odată ce decideți scara producție va trebui să lucrați îndeaproape cu producătorul pe care îl alegeți pentru a determina ce fel de formate de fișiere, materiale și intervale de timp veți lucra. De exemplu, fișierul dvs. digital va trebusă fie într-un format dieline și codat corect în culori CMYK. Însă fiecare producător va avea propriile cerințe specifice.

Puteți decide să alegeți un furnizor local pentru nevoile dvs. de ambalare a alimentelor.

Alternativ, există unele corporații masive stabilite la nivel internațional. Amcor este unul dintre cei mai importanți furnizori de ambalaje la nivel mondial. Firma activează în diferite industrii și nu se concentrează în mod special pe alimente. Ball este specializată în produse metalice pentru alimente și băuturi. Mondi și Smurfit Kappa sunt specializate în opțiuni de ambalare durabilă din hârtie.

Fără îndoială, prețurile vamale și de transport vor fi luate în considerare în deciziile de producție, așa că asigurați-vă că verificați în prealabil ce ar implica acestea pentru marca și produsul dvs. Dacă promiți consumatorului o opțiune de ambalare ecologică, asigurați-vă că construiți încrederea clienților cu autenticitatea dvs. Fă-ți cercetările și găsiți cel mai potrivit furnizor pentru dvs.

  1. Chestiile legale

Proiectarea ambalajelor alimentare înseamnă că vor exista legalități pe care trebuie să le bifați înainte de a putea lansa produsul. Este important să verificați cu organismele naționale de conducere pentru a înțelege ce trebuie făcut înainte de a trimite ambalajul la tipărit. Fiecare țară va avea propria sa agenție de standarde alimentare. Ele vă va oferi cerințe legale pentru furnizarea de informații alimentare consumatorilor.

Aceastea să includă numele alimentului, lista de ingrediente, informațiile despre alergeni, cantitatea netă, condițiile de depozitare și data limită de vânzare, etc.

Concluzie

Ambalajul alimentelor trebuie să protejeze, să atragă și să livreze. Indiferent dacă oferiți cutii de ciocolată gourmet, produse proaspete prin abonament sau altceva asigurați-vă că creați un design unic

Ești pregătit să începem?

Fie că îți dorești un site de prezentare, un magazin online sau un redesign la vechiul tău site, noi te vom ajuta. Promovarea afacerii tale atât în mediul online, cât și în cel offline, îți va dezvolta afacerea și îți va garanta succesul acesteia. Îți vom fi alături pe tot parcursul acestui proces !