Ghid Esențial pentru PR-ul Digital

ghid pentru relații publice digitale

Adevărul fundamental despre lucrul cu SEO este că construirea de legături a devenit mai dificilă. Google a devenit mult mai strict în ceea ce constituie un link de calitate. Acest fapt este provocat de conceperea de către unii oameni a unor metode discutabile de construire a linkurilor. Aici vă vine în ajutor PR-ul Digital.

Ce este PR-ul Digital?

pr digital schema cu părți componente nuanțe colorare

PR-ul Digital este o strategie de marketing care combină relațiile tradiționale cu mass-media cu canale digitale precum SEO, social media și influencer marketing. PR-ul Digital permite mărcilor să dezvolte relații cu instituții media influente pentru a câștiga acoperire editorială. Îmbunătățind astfel backlink-urile site-ului lor, expunerea mărcii, SEO și multe altele.

Pe măsură ce lumea continuă să se îndepărteze de jurnalismul tradițional tipărit, mărcile vor trebui să se adapteze pentru a dezvolta relații cu entități influente care au un număr mare de urmăritori online. Aici intervine PR-ul Digital.

Obiectivele pentru PR-ul Digital pot varia, în funcție de marca dvs.. Unele companii ar putea dori să se asocieze cu conturi Instagram cu o mulțime de urmăritori care conțin datele demografice vizate pentru a crește vânzările. Alte companii ar dori să se asocieze cu o entitate influentă pentru a genera mai multă conștientizare a mărcii. Cu toate acestea, una dintre cele mai comune utilizări ale PR-ului digital este crearea de backlink-uri.

Pentru a obține backlink-uri editoriale, trebuie să parcurgeți o cale lungă. Trebuie să faceți brainstorming și să adunați diferite idei pe care un jurnalist ar fi interesat să le acopere. Apoi, trebuie să creați conținut care să fie demn de știri și care să justifice timpul și atenția jurnalistului. Apoi, trebuie să cercetați toți potențialii jurnaliști interesați să vă acopere conținutul și să-i prezentați. Adesea, sunt necesare sute de propuneri pentru a vă plasa conținutul cu succes.

Deși acest lucru pare destul de amplu, aceasta este realitatea construirii de backlink-uri în zilele noastre. În acest ghid am adunat mai mulți pași pentru a demonstra cum să generați backlink-uri folosind tactici ale PR-ului Digital.

Tipuri de campanii în PR-ul Digital

ilustrare grafică a pr-ului digital nuanțe roșu albastre

Campaniile care folosesc puncte de date funcționează, în general, cel mai bine în ceea ce privește obținerea de acoperire. Trebuie să ajutați jurnaliștii să creeze o publicație prin descoperirea unor date noi pe care cititorii lor nu le cunosc.

În plus, adoptarea unei abordări bazate pe date este un model repetabil. În timp ce o organizație ar putea participa la un eveniment demn de știri (eveniment caritabil, fuziune, anunțul companiei), aceste povești sunt greu de repetat lună de lună. Cu toate acestea, există o mulțime de date neexploatate din care să creați noutăți. Această abordare vă asigură că puteți genera campanii demne de știri fără a vă baza pe evenimente terțe.

Desigur, campaniile de date nu sunt singura modalitate de a genera PR-ul Digital și există multe alte metode. Cu toate acestea, se consideră că utilizarea datelor tinde să fie cea mai consistentă și cea mai fiabilă.

Campanie de date existentă

desen grafic cu angajații unei firme ce analizează indicii de performanță ai unei campanii

Într-o campanie de date existentă, veți dori să identificați un tip de sursă de date. Le veți utiliza pentru a găsi informații interesante ca premisă a conținutului dvs. pe care îl veți prezenta jurnaliștilor.

Există multe exemple de surse publice de date care vă stau la dispoziție. Vreți să faceți un conținut despre cel mai bun oraș pentru a începe o carieră în finanțe? Utilizați datele din LinkedIn pentru a găsi salariile medii în fiecare oraș. Creați un conținut în jurul caselor din Harry Potter? Utilizați Google Trends pentru a afla care este cea mai populară casă în fiecare stat. Aveți nevoie de date despre tendințele costului forței de muncă în SUA? Biroul de Statistică a Muncii și Census.gov vă oferă date potențiale de utilizat.

Odată ce ați găsit sursa de date, veți dori să colectați datele brute și apoi să începeți să le analizați pentru informații interesante pe care le puteți utiliza în campania dvs..

Campanii de sondaje

desen grafic nuanțe verzi un sondaj pe tabletă

Crearea de sondaje este o modalitate fantastică de a obține date pe care le puteți utiliza în conținutul dvs. dacă nu aveți date ușor disponibile. Puteți face acest lucru folosind instrumente precum Google Surveys și obțineți aproximativ 2.500 – 3.500 de răspunsuri, creând un set.

De exemplu, să presupunem că ați decis că doriți să creați conținut în jurul tematicii „Migrarea persoanelor”. Cu toate acestea, nu aveți surse de date specifice din care ați putea găsi informații interesante. Puteți crea un sondaj și puteți întreba oamenii despre tendințele lor de a se muta cu traiul în altă țară.

În acest sondaj, puteți pune întrebări precum „Cât de probabil e să vă stabiliți cu traiul în altă țară în următorii doi ani?” și „Ce costuri de schimbare a locului de trai ați lua în considerare?”.

După finalizarea sondajului, puteți analiza datele pentru a găsi tendințe interesante. Pentru întrebarea „Cât de probabil este să vă stabiliți cu traiul în altă țară în următorii doi ani?”, puteți analiza intervalele de vârstă care sunt cel mai probabil să plece.

Când alegeți întrebările pe care să le adresați respondenților, încercați să gândiți înainte și să puneți întrebări care ar putea da rezultate interesante. Încercați să evitați să puneți întrebări în care rezultatele vor fi prea previzibile. Scopul sondajului ar trebui să fie acela de a obține date exclusive la care nu ați avut acces anterior.

Procesul de PR Digital

1. Faza de schițare a ideilor

Acum că cunoașteți tipurile generale de campanii, este timpul să începeți să vă gândiți ce tip de campanie vreți să creați. Aceasta începe cu procesul de schițare a ideilor.

În mod ideal, veți dori să creați între 3-5 opțiuni diferite de campanie. Prin ideea mai multor campanii, le puteți compara apoi unele cu altele pentru a determina care dintre ele va genera cel mai probabil cea mai mare acoperire și backlink-uri pentru marca dvs.. Pentru a vă oferi mai multe informații despre cum să creați mai multe subiecte, puteți utiliza următoarele reguli:

Regula #1: Alegeți un subiect legat tangențial de afacerea dvs.

Este important ca subiectul campaniei dvs. să fie într-un fel legat de afacerea dvs. de bază. De exemplu, nu ar avea sens ca un comerciant de grădinărit să creeze un conținut care vorbește despre cele mai mari orașe din America și să își prezinte articolele în revista Vogue.

Subiectul pe care îl alegeți nu trebuie să se potrivească exact cu afacerea dvs. de bază. Dacă nu vă limitați doar la campanii despre produsele dvs., veți descoperi un număr mare de posibilități de promovare și veți crește șansele de a obține conversii.

Regula #2: Alegeți un subiect demn de știri

Pentru PR-ul Digital de succes al companiei dvs. va trebui să vă asigurați că orice creați va fi, într-un fel, demn de știri. Dacă nu este, jurnaliștii nu vor avea niciun stimulent să îl acopere, deoarece nu va ajuta articolele lor să câștige clickuri și distribuiri.

Alegerea unui subiect care merită știri poate fi dificilă. Cu toate acestea, există strategii pe care le puteți folosi pentru a crea o campanie care va ieși în evidență în ciclul știrilor:

  • Identificați sursele în care ați dori să fiți publicați. Ce tipuri de subiecte tind să acopere? De exemplu, dacă identificați Cosmopolitan ca sursă țintă de publicare, verificați în mod regulat site-ul și notați subiectele și tipurile de conținut pe care le publică.
  • Alegeți o campanie care va fi actuală în momentul în care o prezentați jurnaliștilor.
  • Utilizați instrumente speciale și căutați cuvinte cheie legate de industria dvs.
  • Examinați ce tipuri de conținut tind să obțină mai multe distribuiri și interacțiuni sociale.
  • Dacă aveți o echipă, faceți un brainstorming despre idei potențiale de subiecte.
 
Regula nr. 3: verificați dacă s-au făcut recent campanii similare

Înainte de a lansa o campanie, trebuie să vă asigurați că nu a fost publicată recent de altcineva. Nimic nu este mai rău decât să parcurgeți toți pașii pentru a crea și lansa o campanie doar pentru a descoperi că jurnaliștii au acoperit-o deja.

Când găsiți o idee care vi se pare interesantă, efectuați rapid o căutare pentru a vedea dacă există alt conținut similar ca al dvs.. Dacă există, cercetați cât de recent a fost făcut. Dacă a fost în ultimul an și intenționați să o prezentați pentru aceiași jurnaliști, ar fi bine să alegeți o altă idee. Este puțin probabil ca jurnalistul să vrea să o acopere din nou.

Regula #4: Clasificați-vă campaniile

Odată ce ați făcut brainstorming, ați acumulat mai multe idei pentru campanii de PR Digital cu care doriți să mergeți mai departe, poate fi de asemenea util să le clasați. Nu toate campaniile vor fi create la fel, iar unele ar putea fi în mod natural mai puternice decât altele. Este util să acordați fiecărei campanii o evaluare de 1-5 în funcție de cinci criterii diferite:

  • Potențial de backlink: Cât de probabil este ca acesta să producă backlink-uri?
  • Diversitatea de sensibilizare: Câte publicații diferite ar fi interesate să acopere acest lucru?
  • Unghiuri de extindere: Cât de probabil este să găsiți mai multe unghiuri diferite din care să prezentați acest lucru?
  • Actualitatea subiectului: Cât de relevantă este această campanie în ciclul curent de știri?
  • Dimensiunea publicului: Cât de mare este dimensiunea publicului pentru publicațiile dvs. țintă?

2. Publicarea campaniei: faza de design și blog

imagine grafică nuanțe verzi și galbene schema unui blog pe un site web

Acum vine partea interesantă! Puteți să vă transformați campania dintr-o mulțime de date brute într-o foaie de calcul în grafice frumos concepute, care se află pe o pagină a site-ului dvs..

Campania ar trebui să fie adăugată ca postare pe blog pe site-ul dvs. și să conțină două componente:

  1. Grafică personalizată care evidențiază informațiile despre date.
  2. Copie care oferă mai multe detalii despre cercetare și constatări.

 

Este recomandat în general, să creați 4-6 elemente grafice unice pentru cele mai interesante puncte de date. Pentru această parte, probabil că va trebui să lucrați cu un designer grafic. Când lucrați cu designeri grafici, considerați că cel mai bine este să fiți cât mai specifici posibil când vine vorba de cum ar trebui să arate grafica. Dacă nu aveți un designer grafic în personal, vă puteți gândi să încercați să găsiți un freelancer de încredere pe site-uri precum Upwork.

În continuare, va trebui să creați o copie. Această copie ar trebui să explice metoda de cercetare, cum au fost colectate datele și să ofere explicații suplimentare pentru fiecare grafic inclus în pagină. Aceasta nu trebuie să fie o postare uriașă pe blog, dar o introducere, 1-2 paragrafe de copie pentru fiecare grafic și o concluzie ar trebui să fie suficiente.

După ce graficele sunt create și copia este scrisă, va trebui să găsiți un loc unde să “trăiască” campania dvs. În general, este recomandat să adăugați acest lucru pe blogul site-ului dvs., deoarece este cel mai potrivit loc pentru conținut informațional.

3. Construiți o listă de informare

După ce ați publicat campania, sunteți gata să începeți procesul de prezentare, găsind jurnaliști relevanți cărora să le-o prezentați.

Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să utilizați un anumit tip de bază de date media.

Veți dori să trimiteți campania la cât mai mulți jurnaliști calificați, așa că construiți o listă de informare cu sute de persoane de contact la care puteți apela în următoarea fază a campaniei.

4. Faza de cabrare

Partea finală a oricărei campanii bune de PR digital este procesul de prezentare, în care luați toate informațiile de contact ale jurnaliștilor pe care tocmai le-ați adunat și începeți să-i contactați.

Un lucru esențial de reținut atunci pentru perioada de lansare este că jurnalistul obișnuit primește foarte multe propuneri diferite în fiecare zi. O parte din munca lor este să le studieze pe toate și să ia decizii cu privire la care dintre ele vor avea cel mai mult succes. Deoarece jurnaliștii sunt bombardați în mod constant cu publicații potențiale, veți dori să urmați regula de aur a lansării:

Faceți cât mai multă muncă în avans pentru jurnaliști.

Aceasta înseamnă că comunicarea dvs. trebuie să fie scurtă, directă și ușor de citit. Este foarte util să folosiți punctele marcatoare pentru a menține lucrurile succinte.

Folosiți software-ul de informare

Deși este bine să lucrați dintr-o căsuță de e-mail precum Gmail pentru prezentare, software-ul de informare vă poate ajuta să duceți lucrurile la un nivel mai înalt. Puteți folosi Yesware. Pitchbox este o altă opțiune utilizată pe scară largă. Ambele vă ajută să vă organizați activitățile de informare, să efectuați teste A/B și să obțineți analize asupra eforturilor dvs. de informare.

De exemplu, Yesware permite să comparați ratele de deschidere ale unui e-mail în comparație cu altul atunci când lansăm aceeași campanie. În acest fel, obținem o perspectivă mai bună cu privire la subiectele care au mai multe șanse să atragă jurnaliștii.

Construirea de relații cu jurnaliștii

imagine nuanțe albastre cu verde și galben microfoanele jurnaliștilor la tribuna prezentatorului

Unul dintre beneficiile unei firme tradiționale de PR este relațiile cu mass-media pe care le-au construit de-a lungul timpului. Aceste relații le fac mult mai ușor să obțină atenția media și acoperirea clienților lor. Astfel, trebuie să depuneți eforturi pe termen lung pentru a construi relații cu jurnaliștii.

După cum am menționat mai sus, jurnaliștii sunt bombardați în mod constant cu diverse publicații. Aceștia au multe opțiuni atunci când aleg ce subiecte vor să acopere. Prin urmare, dacă văd o căsuță de e-mail plină de propuneri, este mult mai probabil să acopere una de la o persoană cu care a lucrat înainte- și în care au încredere.

Relațiile nu se construiesc peste noapte și va trebui să obțineți încredere din partea jurnaliștilor. Acest lucru îl puteți face prin asigurarea că conținutul dvs. este corect, de înaltă calitate și probabil că va avea succes pentru ei.

Deși nu există un singur „secret” pentru dezvoltarea unor relații fiabile, iată câteva lucruri care vă pot ajuta pe parcurs:

  • Încercați să prezentați aceiași jurnaliști pentru mai multe campanii. Acest contact continuu vă poate ajuta să stabiliți o relație cu ei.
  • Asigurați-vă că răspundeți rapid. Jurnaliştii sunt adesea foarte dependenţi de termene limită şi trebuie să fii sigur că îi ajutați să le îndeplinească pe ale lor.
  • Fiți întotdeauna amabil și sincer, chiar dacă vă refuză campania. Nu știți niciodată dacă vor fi interesați de următoarea.
  • Asigurați-vă că datele dvs. sunt corecte. Dacă un jurnalist descoperă că ați furnizat informații inexacte, acest lucru vă va afecta cu siguranță șansele de a avea un parteneriat în desfășurare.
  • Investigați mai întâi cui îi adresați campania. Ar trebui să știți ce tipuri de conținut ar putea acoperi jurnalistul la care vă adresați.

 

Lumea linkurilor devine din ce în ce mai provocatoare. Pentru a continua să construiască legături și autoritate, mărcile ar putea dori să ia în considerare trecerea la strategii de PR mai tradiționale. PR-ul Digital nu este singura modalitate de a construi legături. Totodată descoperim că este una dintre cele mai eficiente și mai scalabile moduri de a face acest lucru.

Ești pregătit să începem?

Fie că îți dorești un site de prezentare, un magazin online sau un redesign la vechiul tău site, noi te vom ajuta. Promovarea afacerii tale atât în mediul online, cât și în cel offline, îți va dezvolta afacerea și îți va garanta succesul acesteia. Îți vom fi alături pe tot parcursul acestui proces !