Designul grafic pentru începători

designul grafic

În acest articol vom defini ce reprezintă designul grafic, particularități ale acestuia, precum și diferite exemple menite să vă ajute în aprofundarea acestui subiect.

Designul grafic se referă la compunerea și aranjarea elementelor vizuale dintr-un proiect specific. În ciuda faptului că acest concept există numai din anul 1920, arta în sine este o componentă importantă a comunicării de ani de zile. Putem vizualiza exemple de design grafic în manuscrisele antice și în picturile preistorice.

Cu toate acestea, în zilele de astăzi, designul grafic are și alte conotații mai complexe. Pentru începătorii în acest domeniu poate fi puțin mai dificil să înțeleagă în profunzime toate ramurile și tipurile de profesii care derivă din acest concept.

Acestea fiind spuse, dacă sunteți în căutarea unui ghid care să vă explice elementele de bază la designului grafic, încercați să parcurgeți acest articol până la final.

 Ce este designul grafic în termeni simpli?

Designul grafic se referă la compunerea și aranjarea elementelor vizuale dintr-un proiect specific. Proiectarea aspectului unei reviste, crearea unui poster pentru un spectacol de teatru și proiectarea ambalajului pentru un produs sunt toate exemple de design grafic. De fapt, aproape orice persoană practică astăzi o anumită formă de design grafic în viața lor de zi cu zi, fie că este vorba de adăugarea de text la o imagine pentru rețelele sociale sau de codificarea culorilor unei foi de calcul.

Care este scopul principal al designului grafic?

Obiectivul designului grafic este de a transmite sau de a îmbunătăți modul de înțelegere și  transmitere a unui mesaj vizual. O artă bine realizată reușește cu ușurință să simplifice comunicarea și înțelegerea ei. Imaginați-vă o foaie de calcul precum cea menționată anterior. Un designer grafic poate folosi diferite culori pentru a evidenția valorile care cresc și care scad, făcând astfel mai ușor pentru cititori să înțeleagă rapid ce valori sunt înscrise în acel tabel.

Designul grafic bine realizat poate provoca, de asemenea, emoții puternice privitorilor, sau chiar îi poate impulsiona să recurgă la anumite acțiuni. De obicei, pagina „înregistrare” de pe un site web este concepută pentru a atrage și convinge vizitatorii să se alăture unui grup specific sau să înceapă o perioadă de încercare gratuită. Între timp, designul ambalajului alimentar are drept scop să convingă cumpărătorul să aleagă un produs anume de pe raft.

9 tipuri de design grafic cu tot cu exemple

1. Brand design

Designul de brand are menirea principală de stabili principalele elemente și practici ale unui design astfel încât să contribuie la întărirea identității unei mărci anume. Acest tip de design ajută la comunicarea personalității, a tonului și a mesajelor de bază ale unei companii, motiv pentru care implică multă strategie.

designul grafic

Principalele elemente specifice acestei categorii, însă nu singurele, sunt:

  • proiectarea logourilor și stabilirea unor linii directoare clare pentru modul în care acestea vor fi utilizate
  • proiectarea antetului, a pictogramelor și a diverselor ilustrații
  • selectarea culorilor mărcii și stabilirea unor linii directoare clare pentru utilizarea lor
  • crearea sau selectarea fonturilor și a elementelor care țin de tipografie
  • crearea de șabloane specifice mărcii care pot fi folosite de către echipa de marketing, echipa de dezvoltare, precum și de alte echipe
  • conceperea ambalajelor și a graficii pentru acestea în procesul designului de produs

Designerii de brand au o înțelegere aprofundată a designului de marketing, a designului web, a designului logoului și a multor altor aspecte care țin de designul grafic. Majoritatea deciziilor pe care le iau aceștia vor afecta viitoarele proiecte ale unui brand. Dacă doriți să vizualizați și să vă familiarizați cu ideea de “linii directoare” pentru un design, accesați pagina Starbucks’ creative expression website.

Mai multe exemple din categoria designului de brand puteți vedea accesând paginile RUNIA și Equal Web Design.

designul grafic

Designul de brand înregistrează o evoluție deosebit de rapidă. Pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, mărcile caută mereu noi modalități de a interacționa cu audiența țintă. Designeri precum Tamara Sredojevic reușesc să creeze design-uri unice și specifice identității brandurilor. Dacă doriți să rămâneți inspirați și să aflați despre tendințele curente, puteți să o urmăriți pe diferite rețele de socializare.

2. Designul de marketing

Acesta este specific inițiativelor de marketing. Designerii pot lucra la proiecte mici, precum aspectul unui email promoțional, sau la proiecte de dimensiuni mai mari, cum ar fi proiectarea unui stand și a materialelor necesare pentru o expoziție comercială.

Principalele proiecte pe care trebuie să le realizeze aceștia sunt:

  • emailuri
  • reviste
  • panouri publicitare și elemente vizuale
  • postere
  • reclame tipărite
  • standuri pentru expoziții comerciale
  • informațiile site-urilor web

Designul de marketing și designul de brand au unele aspecte comune, însă, în timp ce designerii de brand caută să stabilească liniile directoare generale și mesajele pentru o anumită marcă, designerii de marketing se concentrează, de obicei, pe comunicarea unui mesaj specific pentru o singură campanie sau chiar pentru un singur tip platformă. În imaginile de mai jos putem vedea câteva exemple.

designul de marketing

Imaginea de mai sus este o grafică specifică marketingului, fiind concepută de James Cannella pentru povestea de pe Instagram a brandului Dial soap.

Această broșură de marketing, concepută de Heather Pardy, a fost creată pentru campania „Power Through Winter” a mărcii Honda Power Equipment.

Dacă ne gândim la această particularitate în termeni de modă, designerii de marketing ar lucra probabil la cel puțin patru campanii separate pe parcursul anului – iarnă, primăvară, vară, toamnă. Oricare din aceste designuri ar trebui să respecte identitatea mărcii.

3. Web design

Mulți artiști grafici lucrează la elemente vizuale care vor fi utilizate pentru conceperea site-urilor web. Este necesar să înțelegeți faptul că designul grafic și designul web sunt aspecte diferite.

designul grafic

Proiectarea unui site web este o sarcină complexă întrucât acestea sunt interactive, deci necesită o atenție și perspectivă mult mai amplă decât pentru realizarea unei broșuri sau a unei reviste. Trebuie să dețineți abilități de design grafic, precum și cunoștințe legate de UX (user experience) și UI (user interface). Acesta este principalul motiv pentru care firmele de web design au în componența lor persoane cu diferite abilități care colaborează constant.

Elementele de web design la care aceștia pot lucra sunt:

  • Crearea pictogramelor și a butoanelor
  • Crearea de imagini, ilustrații și alte elemente grafice
  • Proiectarea machetelor de pagini web
  • Crearea diferitelor elemente de design interactiv pentru un site web
  • Crearea de videoclipuri și gifuri
  • Asigurarea optimizării și adaptabilității elementelor vizuale pentru toate dispozitivele (desktop, mobil, tabletă)
  • Accentul pus pe UX, UI, precum și pe designul de marketing, pentru a îmbunătăți experiența generală a vizitatorilor unui website.

Mulți designeri grafici dețin și abilitățile necesare unui designer web, motiv pentru care au creat site-uri web impresionante și aplicații mobile fără sprijinul unei echipe mari. Mai mult, datorită platformelor care nu necesită scriere de cod, designerii pot crea site-uri web interactive uimitoare fără a avea nevoie de cunoștințe complexe de codare.

4. Designul de ilustrații

Ilustrațiile sunt adesea incluse ca parte a designului web, marketing și brand – dar sunt utilizate și în alte moduri. Unii designeri se concentrează exclusiv pe crearea de ilustrații și colaborează cu echipe mari de design.

Ilustratorii proiectează elemente vizuale pentru:

  • Cărți de copii
  • Tricouri și alte articole vestimentare
  • Carduri
  • Site-uri web
  • Social media
  • Videoclipuri și elemente media
  • Campanii de marketing

Stilurile ilustrațiilor pot varia de la designer la designer. Unii artiști lucrează aproape exclusiv în formate digitale folosind instrumente precum Adobe Illustrator, Photoshop sau Procreate, iar alții combină mediul digital cu mediul fizice, preferând să înceapă cu schițarea pe o hârtie a ideilor.

illustration design

În imaginea de mai sus puteți vedea trei ilustratori de succes, precum și adresa prin care aveți posibilitatea de a le vizualiza proiectele.

5. Designul bazat pe tipografie

Unii designeri grafici sunt specializați în crearea sau selectarea tipografiei, și a fonturilor.

Atribuțiile acestor designeri pot include:

  • Crearea de litere și numere personalizate
  • Scrierea sau crearea digitală a materialelor tipografice
  • Selectarea fonturilor și crearea liniilor directoare tipografice pentru o marcă

Oamenii se bazează foarte mult pe cuvinte pentru a comunica mesajele, așa că designerii au oportunitatea de a se implica într-o varietate de proiecte. Spre exemplu, aceștia se pot implica și în crearea de logouri sau invitații pentru nuntă. Mai mult, au un rol important în crearea anumitor elemente de marketing, produse sau ambalaje.

Mai jos puteți vedea două exemple specifice realizate de Vocal Type și Lynne Yun:

type design
6. Designul infografic

În esență, infograficele sunt pur și simplu reprezentări ale datelor sau informațiilor care pot fi urmărite vizual. Infograficele pot fi sub formă de ilustrații 2D, de elemente interactive pe un site web sau chiar sub formă de videoclipuri. Ce are în comun cu celelalte ramuri ale designului este faptul că ajută privitorul să înțeleagă mai ușor o mare parte a informațiilor sau a conceptelor complexe.

Imaginea de mai jos este un exemplu excelent de infografic interactiv. Acesta ilustrează vizual concluziile unui studiu realizat de Universitatea din Washington.

Design infografic
7. Designul textil și pe suprafețe

Aceștia pot crea modele pentru:

  • Țesături
  • Tapet
  • Covoare
  • Mobilă

Mulți dintre acești designeri au experiență nu numai în proiectarea grafică, ci și în imprimarea sau crearea textilelor. Designerii de textile trebuie să înțeleagă principiile de design, cum ar fi teoria și ierarhia culorii, precum și consecința utilizării a diferite vopsele și țesături, întrucât materialul în sine va afecta aspectul final al unui design. Mai jos putem vizualiza rezultatul final al unui design realizat de aceștia.

design textil
8. Designul de ambalaje

De la ambalajul pentru alimente, la gadgeturi și ambalajele de transport, acestea reprezintă un aspect la fel de important ca și produsul în sine. Designerii au misiunea de a oferi un plus de valoare și chiar de a completa produsele care sunt ambalate, cu ajutorul unui design strategic și reușit. Câteva exemple vor fi ilustrate în imaginea de mai jos:

designul de ambalaje
9. Designul editorial

Designul editorial este și astăzi o ramură foarte importantă a publicațiilor editoriale, atât tipărite, cât și digitale. Cuprinde:

  • Cărți
  • Reviste
  • Presă/ziare
  • Emailuri și publicații digitale

Acesta contribuie la stabilirea temei centrale a unei publicații și ajută la încadrarea corespunzătoare a informațiilor. Spre exemplu, să ne imaginăm un citat bine ales plasat într-un loc cheie. Mai jos putem observa un exemplu potrivit afirmațiilor anterior menționate:

design grafic editorial

Pentru orice element de design anterior menționat există numeroase firme are că pot aduce la realitate orice idee creativă. Mai mult, chiar și Equal Web Design oferă o selecție de designuri și modele din care vă puteți inspira. Designul este o formă creativă și strategică prin care orice idee poate atrage atenția cu ușurință atâta timp cât este reprezentată corect și practic.

Ești pregătit să începem?

Fie că îți dorești un site de prezentare, un magazin online sau un redesign la vechiul tău site, noi te vom ajuta. Promovarea afacerii tale atât în mediul online, cât și în cel offline, îți va dezvolta afacerea și îți va garanta succesul acesteia. Îți vom fi alături pe tot parcursul acestui proces !