Pentru a înțelege cât mai bine ce reprezintă, mai exact, designul grafic trebuie să vedem elementele principale pe care le combină: tipografia, imagini, ilustrații și grafică. Pe scurt, pentru a oferi o definiție, designul grafic reprezintă combinarea de elemente grafice, tipografie, imagini și ilustrații pentru a prezenta o idee specifică.
La început, sfera designului grafic cuprindea realizarea de logouri, design tipărit (postere, flyere, reviste) sau ambalaje. Însă, odată cu dezvoltarea mediului tehnologic, accentul cade cu preponderență asupra dezvoltării elementelor digitale specifice site-urilor web și email. În acest sens au fost dezvoltate și aplicații software specifice: Adobe Photoshop, Illustrator și InDesign.
Designul grafic contribuie în mod fundamental la dezvoltarea site-ului web prin implementarea anumitor strategii și practici esențiale. Astfel, persoanele care dețin cunoștințe de design grafic trebuie să cunoască principiile și recomandările din practică pentru a se asigura că este facilitat modul de comunicare și interactivitate design-client.
De ce este vital designul grafic pentru orice companie?
În primul rând, scopul oricărei firme este de a reuși să-și vândă produsul. Însă, pentru reuși acest lucru, site-ul trebuie să ofere valoare clientului. De aceea, designul grafic îmbunătățește percepțiile navigatorilor pe website, crește rata de conversie prin facilitarea unui design prietenos și plăcut, generează mai multe venituri pentru firmă și conduce la atragerea publicului țintă. Mai mult decât atât, un design grafic bine realizat îmbunătățește credibilitatea website-ului și conduce la creșterea în rang și poziționarea, în timp, ca lider în industrie.
Designul grafic are ramuri atât în sfera fizică, cât și în sfera digitală. În ceea ce privește sfera digitală, furnizează elemente vizuale care sunt ulterior implementate de anumiți designeri web: pictograme, imagini, etc.
Designul grafic reprezintă fundamentul pe care se construiește ulterior un site web. Construirea unui website pornește de la crearea unei identități a website-ului care să fie în conformitate cu obiectivele companiei. Culorile, structura, fonturile, tipul de pagini, toate acestea vor fi adaptate obiectivelor și misiunii firmei. Website-ul trebuie privit ca fiind locul de întâlnire al clientului cu firma, deci principalul loc în care compania trebuie să comunice cât mai clar vizitatorilor ceea ce are de oferit.
Designul grafic are anumite limitări în proiectarea vizuală. De aceea, nu se poate separa de designul web. Ca în orice activitate creativă, există limite la care trebuie să se supună designerii. Aceștia trebuie să realizeze elemente grafice care să respecte dimensiunile impuse de locul în care și pentru care se face grafica. Spre exemplu, realizarea anumitor elemente va fi diferită ca dimensiune pentru un ecran desktop față de un ecran pentru telefonul mobil.
Interacțiunea utilizator – design. Pentru a se asigura o interacțiune eficientă trebuie să se folosească proprietățile designului web. Acesta oferă o gamă variată de posibilități și experiențe pentru utilizator, ca de exemplu, dinamica anumitor elemente grafice.
User interface (UI) și User experience (UX)
UI sau interfața utilizatorului susține rolul designului în procesul de concepere a unui website. Este un pas incipient în care este gândită și ilustrată schema site-ului, principalele pagini, fontul și culorile, amplasarea pe pagină, imagini. Acest pas este important pentru estetica website-ului întrucât reprezintă proiecția rezultatului final. Persoanele care se ocupă de realizarea acestei scheme sunt designerii grafici. Ei trebuie să se asigure că aspectul site-ului este atractiv, adecvat, că respectă obiectivele și cromatica companiei.
UX sau experiența utilizatorului se preocupă de modul de interacționare a utilizatorului cu site-ul, și mai puțin de designul grafic. Trebuie să ofere un răspuns cât mai clar la întrebările „Este experiența suficient de intuitivă pentru utilizator?”, „Este respectată o logică anume?”, „Utilizatorul poate naviga cu ușurință și fără incertitudine?”. De aceste aspecte depinde decizia clientului de a mai rămâne pe site sau de a-l părăsi cât de repede. UX are menirea de a asigura funcționalitatea site-ului și de a ajuta utilizatorul să navigheze cu ușurință pe website.