Culorile Pantone: Ce sunt și Cum se utilizează?

culorile pantone

O persoană cu vedere normală poate distinge între 150 de nuanțe diferite de culoare. Fiecare nuanță poate lua caracteristici diferite în funcție de luminozitate și saturație. Deci, numărul de culori pe care le putem vedea este de aproximativ 7,5 milioane (Bressan P., Il colore della luna. Come vediamo e perché, Editori Laterza, Bari, 2007), dar nu toate aceste culori au un nume. Într-adevăr, unele culori au petrecut de secole fără nume. Înainte ca comercianții portughezi să înceapă să importe portocale din India în secolul al XV-lea, culoarea portocalie a existat, dar nu exista un cuvânt pentru aceasta.

În 1692, un artist necunoscut, A. Boogert, a scris o carte despre utilizarea culorii în pictură. Un ghid în care găsim prima încercare de organizare și denumire a culorilor. Privind astăzi cartea lui Boogert, este greu să nu te gândești imediat la un ghid de culoare Pantone.

culorile pantone

Sistemul de culori Pantone este o colecție de culori identificate printr-un cod. A fost lansat pentru prima dată în 1963, cu scopul de a crea un „limbaj universal al culorii care să permită decizii critice pentru culoare în fiecare etapă a fluxului de lucru pentru brand-rui și producători” (De pe site-ul Pantone).

Fără să ajungem la extrema acelei fotografii celebre cu rochia albastră și neagră – pe care mulți o văd ca alb și auriu –, cu toții am cumpărat ceva crezând că este o culoare, doar pentru a descoperi că alții o văd ca una total diferită.

Percepția culorilor depinde de o serie de factori, inclusiv de mediu (hârtie, țesătură sau altceva) și de împrejurime (iluminare, vreme, ora etc.).

Limbajul universal al culorii Pantone

La începutul anilor 1960, Pantone era o companie de tipografie din New Jersey specializată în cartonașe color pentru industria cosmetică, modei și medicală.

Lawrence Herbert, un chimist care a lucrat pentru firmă, și-a dat seama cât de greu era pentru designeri, agențiile de publicitate și tipografii să se înțeleagă atunci când vorbeau despre culoare. În 1962, Herbert a cumpărat compania și, în anul următor, a creat primul Ghid Pantone cu 10 culori. El specifică formula exactă a cernelii pentru fiecare culoare. De-a lungul anilor, culorile Pantone au devenit standardul în imprimare. Un standard care permite designerilor grafici, arhitecților și decoratorilor să vorbească aceeași limbă. Mai exact, atunci când vorbesc despre roșu, ei știu că toți ceilalți vorbesc despre același roșu. Dacă ar fi vorbit în mod special despre roșul găsit în marca Google, acesta ar fi Pantone 7619 C.

Până în prezent, Pantone a definit 1.867 de culori brevetate pentru grafica imprimată (cu 294 de culori adăugate în 2019) și 2.310 culori pentru modă, mobilier de casă și decorațiuni interioare. Sistemul de potrivire Pantone® nu este prima și singura încercare de a standardiza limbajul culorilor, dar este cel mai cunoscut de departe. Altele includ sistemul Munsell, adoptat de Departamentul Agriculturii al SUA, și sistemele de culoare RAL și HKS, ambele fiind germane.

Formula Guide este ghidul de bază, și cel mai folosit și vândut. Are două mostre, pentru hârtie cretată și hârtii necretate, și se adresează celor care lucrează în lumea graficii și a tipăririi.

culorile pantone
Sunt disponibile, de asemenea, ghiduri de culori pentru cernelurile metalice (Pantone Metallics), culori pastelate (Pantone Pastels & Neons), precum și ghidurile CMYK și Bridge, care arată cum pot fi reproduse culorile spot Pantone folosind imprimarea CMYK. Ghidul CMYK, spre deosebire de ghidul Bridge, nu este strict legat de sistemul de potrivire Pantone.

Pantone Universe: cum s-a ramificat brandul

De-a lungul anilor, culorile Pantone au devenit reperul pentru profesioniștii în design. Brandul poate fi găsit acum pe orice: căni, huse pentru smartphone, valize, prosoape, brichete, hoteluri și lumânări. Și lista continuă. Există nenumărate proiecte de design legate de sau inspirate de Pantone, atât oficiale, cât și neoficiale, licențiate și fără licență.

Pantone smoothies

culorile pantone
De exemplu, există Pantone Smoothies contul de Instagram, al cărui nume este un nume care se explică de la sine.

Tiny PMS Match

Apoi, este proiectul Tiny PMS Match al designerului Inka Mathew, tot pe Instagram, cu imagini cu obiecte de zi cu zi asociate cu culorile Pantone.

Uniformes de los enfermeros (Uniforme de asistente)

culorile pantone

În Japonia, puteți cumpăra scrub-uri pentru asistente în culorile Pantone.

Hotelul Pantone


În timp ce sunteți la Bruxelles, există un hotel Pantone.

Cafeneaua Pantone


Și în urmă cu câțiva ani, chiar și o cafenea Pantone a apărut în Monaco.

Ghid pentru tonul pielii

În 2012, Pantone a lansat Skin Tone Guide. Destinat inițial pentru editarea fotografiilor, acesta a fost folosit de atunci în colaborare cu Sephora. Ghidul a stat și la baza proiectului Humanae al Angelicăi Haas.

Superbowl
culorile pantone

În 2020, Pantone a creat o campanie de social media pentru Super Bowl în care a comentat jocul prin culori. A evidențiat cum culoarea fiecărei echipe era roșie, dar nu același roșu.

Institutul de culoare Pantone și culoarea anului

În 1986 s-a înființat Pantone Color Institute, care oferă consiliere cu privire la utilizarea culorii designerilor și brand-urilor. Astăzi, culoarea nu a fost niciodată mai importantă pentru branding, cartea de vizită care transmite instantaneu ceea ce reprezintă un brand.

În fiecare an, din 2000, Pantone a desemnat o culoare a anului (Site-ul web al designerului Adam Fuhrer are un rezumat util al tuturor culorilor Pantone ale anului). Culoarea anului este aleasă de un grup de experți – convocați de Institutul de culoare Pantone – care „pieptănă lumea în căutarea unor noi influențe de culoare”.

Este doar una dintre numeroasele campanii de marketing pe care firma americană le-a folosit cu mare efect în promovarea brand-ului său. Este acum o tradiție anuală așteptată și dezbătută în întreaga lume. Cireașa de pe tort pentru ceea ce a devenit reperul de culoare pentru creativi.

Ești pregătit să începem?

Fie că îți dorești un site de prezentare, un magazin online sau un redesign la vechiul tău site, noi te vom ajuta. Promovarea afacerii tale atât în mediul online, cât și în cel offline, îți va dezvolta afacerea și îți va garanta succesul acesteia. Îți vom fi alături pe tot parcursul acestui proces !