În acest blog am făcut o listă cu trendurile în design cele mai folosite în 2021. Sperăm ca această listă nu doar să vă inspire, ci și să vă provoace creativitatea astfel încât să abordați design-uri unice și provocatoare. Acestea sunt 21 de tendințe de web design care să vă ajute să îmbunătățiți proiectele voastre:
1. Fonturile retro

Putem vedea aceste tendințe de a readuce la modă lucrurile vechi. În acest caz se află și fonturile retro care au început să devină tot mai populare în 2021. Fonturile care urmează tendințele vintage nu au încetat să mai fie atrăgătoare, de aceea sunt ideale pentru proiectele voastre viitoare.
Putem observa însă că și acest stil a fost puțin reinventat și i s-au adăugat câteva elemente specifice care l-au făcut mai atractiv. O tendință a fost îmbinarea fonturilor retro cu cele moderne, întocmai pentru a se crea un contrast îndrăzneț și, totuși, lizibil. Există numeroase exemple din practică unde puteți vizualiza creativitatea altor designeri astfel încât să fiți inspirați. Un exemplu de website care are această tendință este Goliath Entertainment.
2. Animațiile de tip Parallax

Animațiile Parallax au existat de ani de zile, însă în 2021 s-au intensificat aceste tendințe. De luat în considerare este că animațiile de acest tip pot genera păreri negative și pot crea dezorientare, deci nu se recomandă a se face abuz de acest stil. Există câteva recomandări care trebuie respectate atunci când se abordează acest design:
- Nu lăsați efectele să distragă atenția de la informațiile importante;
- Nu îngreunați experiența utilizatorului atunci când trebuie să îndeplinească o sarcină importantă;
- Păstrați numărul acestor efecte la minim;
- Minimizați cantitatea de mișcare a animațiilor în fiecare situație;
- Încercați să constrângeți efectele într-o zonă mică a ecranului;
- Includeți o opțiune pentru utilizator de a dezactiva efectele;
Nu trebuie ca orice animație de tip Parallax să execute efecte foarte evidente, ci sunt foarte acceptate animațiile mai subtile.
3. Navigarea pe orizontală

Aceste tendințe au devenit la modă deoarece există mulți designeri care sunt atrași de navigarea pe orizontală. Cei care o utilizează au un scop bine definit, și anume urmăresc să dezvăluie informațiile progresiv, asemeni unei galerii de imagini. Designerii care vor implementa navigarea pe orizontală trebuie să țină cont de următoarele aspecte:
- Utilizatorul nu trebuie să fie forțat să navigheze în acest fel, motiv pentru care trebuie să i se ofere alternative.
- Folosiți indicii vizuale clare pentru a indica unde conținutul folosește derularea orizontală și asigurați-vă că utilizatorul poate vedea cu ușurință indicatorii pentru a nu se “rătăci” în pagină.
- Fiți atenți la tipul de conținut pentru care se va face navigarea pe orizontal. Este de recomandat pentru galeriile de poze și imaginile de portofoliu.
- Evitați să folosiți navigarea pe orizontal pentru texte care trebuie citite de utilizatori.
Pentru a vedea website-uri care au abordat acest stil puteți accesa Momento Design Studio.
4. Design-urile 3D

Designul 3D a luat amploare odată cu apariția ecranelor cu rezoluție mai mare. Mulți designer reușesc să le îmbine armonios cu tipul de conținut pe un website. În loc să distragă atenția, ele oferă o experiență memorabilă utilizatorului. Aceste tendințe aduc multe beneficii unui website.
Agenția Sennep reușește să folosească designul într-un mod care să provoace utilizatorul să descopere cât mai multe din informațiile regăsite pe website. Elementele 3D reușesc să dea viață design-urilor și să facă o pagină atractivă și plină de energie. Mai mult, folosite într-un mod corect, ele pot demonstra profesionalism.
5. Experiențele multimedia

Întrucât tot mai multe persoane beneficiază de o viteză mare a internetului, experiențele de acest tip sunt tot mai des întâlnite în prezent printre tendințe. Oferirea de elemente vizuale, text, video și audio într-un singur loc oferă o experiență bogată și reală utilizatorului. Pentru a reuși să realizați un proiect de succes folosind elementele multimedia trebuie să țineți cont de următoarele constrângeri:
- Alegeți simplitatea, mai ales atunci când îmbinați mișcarea cu sunetul. Prea multe elemente pot ajunge să distragă atenția sau să-l determine pe utilizator să părăsească pagina întrucât se simte prea copleșit de acestea.
- Utilizați cu atenție diferitele formate media pentru a maximiza accesibilitatea conținutului.
- Includeți subtitrări și transcrieri pentru toate conținuturile multimedia prezente pe website.
- Includeți texte alternative pentru imagini și însoțiți imaginile complexe de descrieri cât mai detaliate.
- Asigurați-vă că tot textul este realizat cu ajutorul HTML-ului și feriți-vă să-l ilustrați prin imagini.
- Evitați redarea automată a conținutului video sau a elementelor în mișcare, plasând un buton evident prin care utilizatorul să poată alege când vrea să pornească o anumită secvență sau videoclip.
Un website care folosește videoclipul pe post de background pentru a sublinia experiența utilizatorului este Nicolas Errera.
6. Experiența realității augmentate (AR)

Noile tehnologii precum WebXR API și software-ul realizat de Wayfair au deschis oportunitatea ca oricine să poată folosi acest instrument pentru a-și exprima creativitatea.
Chiar și compania Jeep a folosit această strategie pentru a reuși să ofere clienților din mediul virtual o experiență cât mai reală. Multe site-uri de vânzare cu amănuntul și de comerț electronic profită de puterea AR pentru a încuraja vânzarea produselor.
7. Accentul pus pe efectul “grain”

Aceste tendințe de text granulat pot oferi o senzație mai naturală grilelor rigide sau blocurilor de culoare solidă. Putem vedea abordarea website-ului Studio Gusto și efectul pe care îl creează folosind acest efect pentru numeroase ilustrații.
8. Accentul pus pe culorile “mute”

Așa cum efectul granulat poate da o senzație de naturalețe, tot astfel și culorile cu un contrast slab reușesc să sugereze același sentiment.
Magic Theater Studio folosește o paletă de culori deschisă combinată cu un contrast puternic de verde închis întocmai pentru a ilustra blocuri de secțiuni diferite. Culoarea aleasă pentru fundal și ilustrațiile în negru dau senzația că designul este viu.
9. Design-uri bazate pe preferințe
Dezvoltarea web a permis apariția unor noi tendințe astfel încât designerii pot să ofere experiențe personalizate utilizatorilor. Acest lucru poate varia de la posibilitatea de a afișa o temă întunecată sau luminoasă, posibilitatea de a schimba aspectul și navigarea pe un website, până la oferirea de conținut personalizat pe gustul utilizatorului, cum ar fi listele de redare personalizate generate de Spotify.
Noile tendințe și posibilități din mediul online determină ca internetul să ofere o experiență cât mai centrată pe utilizator, iar viitorul va oferi o experiență și mai personalizată pentru aceștia.
10. Estomparea


Aceste tendințe creează carul perfect pentru a scoate în evidență anumite elemente sau imagini care au un rol mai important pentru website. Deși acest efect există de o perioadă foarte îndelungată de timp, designerii l-au folosit cu precădere în spațiile proeminente în designul web.
Moment House pune accentul încă de pe prima pagină pe un efect de estompare și gradient plăcut. În același mod, însă cu un accent pus și pe culori reușește și Monograph Communications să ne încânte vizual.
11. “Scrollytelling”
S-au observat tendințe în creștere în ceea ce privește designerii care spun povești prin intermediul paginilor web. Aici intervine scrollytelling – povestirea vizuală care intensifică experiența și te provoacă să vrei să o descoperi progresiv. Pentru a pune în practică această abordare trebuie să se țină cont de câteva aspecte esențiale:
- Păstrați efectele de mișcare pentru o porțiune mică.
- Oferiți interacțiuni în funcție de alegerile utilizatorului: plasați comenzi vizibile pentru a reda, întrerupe sau opri orice mișcare sau animație.
- Asigurați-vă că toate elementele de scrollytelling ajută la evidențierea poveștii, mai degrabă, decât să distragă atenția de la textul cu adevărat important.
12. Modul întunecat

În prezent, tot mai mulți designeri adoptă tendința modului întunecat, negrul oferind fundalul întunecat perfect pentru a face elementele de design să iasă în evidență. Agenția Obys a reușit să ilustreze cât de captivant și profund pot fi surprinse informațiile într-un cadru întunecat.
13. Ilustrațiile

Nu cu mult timp în urmă, site-urile web erau formate doar din text și din câteva imagini sau grafice. Însă, designul web a evoluat astfel încât să permită utilizatorilor să se conecteze într-un mod mult mai profund și personal cu designul. Ilustrațiile de desene animate au câștigat popularitate prin încercarea de a transforma site-urile web astfel încât să se sublinieze umanitatea.
Există tot mai multe surse care pun la dispoziția utilizatorilor ilustrații fantastice. În acest sens, Blush este o platformă excelentă care vă permite să creați ilustrații personalizate într-un mod practic și ușor.
14. Grilele geometrice

În ciuda faptului că grilele sunt simple, acestea oferă multă flexibilitate în ceea ce privește integrarea lor într-un design. Grilele geometrice ajută la structurare pentru a oferi un aspect curat și îndrăzneț. Există designeri care s-au folosit de aceste elemente pentru a ține utilizatorii conectați cu informația oferită și pentru a le atrage atenția asupra celor mai importante categorii. Grilele nu trebuie să respecte neapărat o structură uniformă, ci pot fi asimetrice.
15. Cursor personalizat

Cursoarele reprezintă e cele mai multe ori detaliul cel mai ignorat. Cei mai mulți dintre noi ne-am obișnuit cu forma clasică a unei săgeți și nu acordăm importanță acestuia. Însă atunci când un designer reușește să-i atribuie un efect deosebit, acest aspect poate fi remarcat de utilizatori, mai ales dacă acesta ilustrează un element care să întărească identitatea paginii web.
16. “Scrolling cards”

Scrolling cards reprezintă tendințe interesante în care pot fi reprezentate anumite informații pe o pagină web. Indiferent dacă modul de navigare este pe orizontal sau pe vertical, acestea reprezintă o metodă eficientă și interesantă de ilustrare a informațiilor. Pentru a vizualiza un exemplu în acest sens, puteți accesa website-ul Ofcina.
17. Designul fără culoare

În contrast cu fundalul alb, orice element colorat reușește să capteze atenția cu succes. Un mod de a folosi eficient această tendință este de a transforma o imagine alb-negru într-o imagine colorată în momentul în care mouse-ul intră în contact cu aceasta. Acest stil este foarte interesant și pentru stilul minimalist întrucât poate oferi un strop de personalitate și viață.
18. Audio

Inserarea unor sunete creează beneficii pentru persoanele care au probleme vizuale sau pentru utilizatorii care doresc să asculte anumite informații în detrimentul lecturării. New York Times reușește să furnizeze informații însoțite de sunete pentru a prezenta anumite articole.
19. Printurile

Odată ce tehnologia a înlocuit multe elemente din lumea reală, au început să reapară tendințele media din trecut integrate în mediul digital. Un exemplu în acest sens îl reprezintă albumele vinil. Aspectele paginilor web demonstrează faptul că utilizatorii doresc să vizualizeze elemente care îi ajută să se conecteze cu lumea reală.
20. Proiectarea sistemelor pentru consistență

Sistemele de proiectare sunt foarte puternice. Folosind un CMS pentru a crea șabloane prestabilite este ușor să realizați actualizări ale informațiilor și editări de conținut. Proiectarea este utilă pentru orice organizație în ceea ce privește crearea și gestionarea conținuturilor. Există aplicații care s-au dezvoltat întocmai pentru a favoriza acest proces și oferă informații și ajutor gratuit. Un astfel de site este Zeroheight și Figma care oferă șabloane și alte instrumente pentru proiectare.
21. Fără scriere de cod
Aceste tendințe nu presupun eliminarea completă a codului, deoarece programatorii și dezvoltatorii web vor ocupa întotdeauna un loc foarte important. Acest aspect presupune că orice persoană creativă sau cu o imaginație bogată poate realiza ceea ce își dorește fără a deține abilități de scriere de cod.
În prezent, tot mai mulți dezvoltatori reușesc să ofere publicului larg aplicații care să le permită să creeze diferite elemente fără a limitați de lipa anumitor abilități. Astfel, există numeroase aplicații care sunt îndreptate spre această cauză și despre care puteți citi mai pe larg în cursul nostru intitulat “13 aplicații și instrumente care nu necesită scriere de cod.