10 Tipuri diferite de Imprimare pe Tricouri

Fiecare tehnică de imprimare are propriul stil și nivel de complexitate. Cu atât de multe tipuri diferite de imprimare pe tricouri disponibile, de unde știi pe care să-l alegi?

Tehnici precum decupajele din vinil, transferurile de căldură și șablonul funcționează bine pentru lucrările de imprimare la scară mică. Alte opțiuni includ serigrafie indirectă, imprimare prin descărcare și aerografie.

În acest articol, veți afla cum funcționează cele mai populare zece tipuri de imprimare de tricouri.

Care sunt tipurile de imprimare pe tricouri?

Puteți imprima pe tricouri folosind diferite tehnici, cum ar fi aplicarea de cerneală direct pe țesătură, aplicarea de cerneală pe o hârtie sau transfer care apoi se atașează de țesătură sau chiar decuparea vinilului pentru a se atașa de țesătură.

Fiecare metodă necesită niște echipamente și materiale specializate. Unele au nevoie de tehnologie comercială scumpă, în timp ce alții pot lucra cu materiale de bază pentru artizanat. Aceasta înseamnă că unele tipuri de imprimare pe tricouri pot necesita costuri de pornire destul de mari.

Un alt lucru de reținut este că unele metode funcționează mai bine pe anumite tipuri de țesături, cum ar fi poliesterul vs bumbacul.

În cele din urmă, anumite metode de imprimare pe tricouri funcționează bine doar pentru una sau două tricouri. În același timp, altele necesită atât de multă muncă de configurare încât veți vedea o rentabilitate mult mai bună a investiției dvs. dacă puteți gestiona loturi mari de tricouri simultan.

1. DTG

imprimare pe tricouri

DTG înseamnă imprimare direct pe articole de îmbrăcăminte. De asemenea, este posibil să vedeți ocazional această metodă numită DTF sau imprimare direct pe țesături. Procesul face exact ceea ce spune– o imprimantă specială aplică o cerneală subțire chiar pe materialul tricoului!

Aceasta înseamnă că puteți crea cu ușurință orice design pe care l-ați putea imprima pe hârtie. Puteți utiliza mai multe culori, puteți crea grafice complexe sau chiar să utilizați fotografii. Cerneala se înmoaie oarecum în materialul tricoului, ceea ce înseamnă că designul se simte moale la atingere, în loc să formeze un strat rigid deasupra țesăturii. Un alt avantaj al acestei metode este că puteți rula rapid un design după altul fără nicio configurare complexă.

Deci, care sunt dezavantajele metodei DTG? Ei bine, cumpărarea unei imprimante DTG bună vă va costa undeva de la 10.000 USD la 500.000 USD. Dacă intenționați să lansați o afacere cu tricouri, acest cost de start-up probabil merită. Cu toate acestea, nu este cea mai bună alegere pentru un artist începător!

Deși puteți configura și opera cu ușurință o imprimantă DTG odată ce stăpâniți elementele de bază ale tehnologiei, veți avea nevoie de o anumită înțelegere a designului grafic pentru a configura mai întâi desenele pe un computer. În cele din urmă, deși modelele DTG arată foarte bine, ele nu rezistă pe termen lung.

2. Serigrafie indirectă/Plastisol

imprimare pe tricouri

Plastisolul sau serigrafia indirectă are o popularitate tot mai mare printre designerii de tricouri în zilele de azi. Această metodă combină unele dintre elementele de bază ale serigrafiei și utilizează tipul de cerneluri plastisol utilizate în serigrafie. Diferența cheie este că artistul aplică cerneala pe o foaie de transfer plastizol în loc de direct pe țesătură.

Foaia de transfer este apoi presată la căldură pe tricou, creând un design durabil, ridicat pe suprafața țesăturii (în relief).

Pentru a reduce costurile, unii designeri realizează un design digital și îl trimit unei terțe părți care poate produce cu ușurință designul în masă pe foi de plastisol. Artistul folosește apoi căldura pentru a aplica foaia de plastisol pe un tricou.

Avantajele acestei metode includ modele durabile și de înaltă calitate. În plus, veți avea mult mai puțină dezordine comparativ cu imprimarea serigrafică obișnuită. Dacă externalizați imprimarea foii de transfer plastisol, trebuie doar să faceți designul grafic digital și apoi să aveți o presă termică la îndemână pentru a termina tricoul.

Dezavantajele acestei metode includ faptul că aplicarea transferurilor de plastizol poate deveni dificilă. Când sunt făcute incorect, desenele se vor crăpa și se vor desprinde mai târziu. De asemenea, această metodă funcționează excelent pentru comenzile mici, dar nu la fel de bine pentru comenzile în vrac.

3. Vinil

imprimare pe tricouri

Utilizarea vinilului de transfer termic este una dintre cele mai populare metode de decorare a tricourilor pentru profesioniști și artiștii începători. Vinilul HTV este un tip special care are o parte decorativă și una acoperită cu un adeziv activat la căldură. Puteți decupa litere, logo-uri sau chiar imagini complexe din vinil.  Apoi folosiți căldura pentru a sigila decupajul pe material.

Deși din punct de vedere tehnic nu este o metodă de „imprimare”, mulți artiști folosesc vinil în loc de cerneală pentru a crea modele în relief. Operațiunile profesionale la scară largă vor folosi probabil mașini comerciale de tăiat pentru a crea modele de vinil. Cu toate acestea, artiștii iubesc această metodă. Aceasta vă permite să faceți decupaje de vinil folosind o simplă mașină de tăiat electronică precum Cricut.

Veți găsi multe variante ale vinilului plastic de bază pe care îl puteți utiliza, de asemenea, inclusiv vinil cu sclipici, vinil flocat sau catifelat și vinil metalic.

Pe lângă costul scăzut de pornire, realizarea unui design HTV, în general, nu necesită mult timp sau muncă în comparație cu multe alte metode. În plus, modelele HTV au o durabilitate mai mare decât aproape orice design imprimat.

Dezavantajul utilizării HTV este că nu funcționează bine pentru comenzile în masă, deoarece trebuie să tăiați HTV-ul în mod repetat pentru fiecare tricou. De asemenea, nu puteți utiliza HTV pe o țesătură sensibilă la căldură, deoarece trebuie să utilizați o presă termică pentru a activa adezivul de pe vinil.

4. Imprimare pe tricouri cu presa termică

imprimare pe tricouri

Imprimarea cu presa termică este o opțiune bună pentru un artist începător. Totuși aceasta nu oferă aceiași calitate înaltă asemănătoare altor metode. Astfel, unii profesioniști sau proprietari de afaceri mici oferă spre vânzare tricouri imprimate cu presa termică.

Imprimarea cu presa termică folosește o imprimantă cu jet de cerneală sau laser pentru a imprima un design de pe un computer. Trebuie să imprimați pe un tip special de hârtie numit transfer prin călcare (iron-on transfer). Apoi folosiți un fier de călcat sau o presă termică pentru a lipi designul pe tricou!

Această metodă funcționează excelent pentru designerii de acasă, datorită configurării ușoare și a costului de pornire scăzut. Vă permite să creați modele sau fotografii complexe la fel de ușor ca pe hârtie. Trebuie să stăpâniți software-ul de design grafic dacă doriți să creați lucrări de artă originale, dar puteți utiliza doar imagini pe care le găsiți online sau fotografii pe care le-ați făcut de pe telefonul mobil!

Pe de altă parte, este posibil ca imprimarea cu presa termică să nu reziste la fel de bine ca tipărirea serigrafică sau modelele HTV. De asemenea, nu funcționează de obicei pe tricouri de culoare închisă, deoarece modelele nu vor apărea bine fără un fundal deschis. În cele din urmă, această metodă necesită căldură mare, așa că nu o puteți folosi pe țesături sensibile la căldură.

5. Sublimarea

imprimare pe tricouri

Imprimarea prin sublimare este cea mai bună modalitate profesională de a imprima pe material poliester. Cu toate acestea, nu funcționează pe alte tipuri de țesături cu fibre naturale, cum ar fi bumbacul. Această metodă interesantă, dar foarte costisitoare, folosește căldura pentru a transforma vopseaua într-un gaz care se leagă de țesătură.

Imprimarea prin sublimare creează modele delicate, permanente pe materiale sintetice precum poliesterul. Datorită modului unic în care colorantul se lipește de țesătură, lasă materialul să se simtă respirabil, în loc să creeze un strat gros pe material. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că modelele de sublimare nu se vor crăpa sau decoji.

Dezavantajul acestei tehnici este costul acesteia. Aveți nevoie de o mulțime de echipamente comerciale pentru acest proces, ceea ce îl face mai rentabil pentru o afacere mare decât pentru uz casnic sau o afacere mică. De asemenea, nu poți folosi metoda sublimării pe tricourile din bumbac.

6. Imprimare prin transfer termic/jet de cerneală

imprimare pe tricouri

Imprimarea prin transfer termic poate funcționa în mai multe moduri. Îl puteți folosi în același mod ca metoda de presare termică descrisă mai sus. Puteți, de asemenea, să vă imprimați designul pe vinil și apoi să utilizați o presă termică pentru a sigila vinilul pe tricou.

Oricum, utilizarea unei imprimante cu jet de cerneală pentru a pune un design pe un anumit tip de transfer este un proces destul de ușor. Nu aveți nevoie de o imprimantă scumpă sau de o mulțime de consumabile speciale. Cu toate acestea, este nevoie de o perioadă considerabilă de timp pentru a configura fiecare transfer și apoi apăsați-l la căldură pe tricou.

Unul dintre avantajele imprimării prin transfer de căldură cu o imprimantă cu jet de cerneală este că puteți încerca cu ușurință acest lucru acasă. Veți obține o calitate decentă în design și puteți utiliza o imagine complexă, cum ar fi o fotografie, dacă doriți.

Acestea fiind spuse, această metodă durează mai mult decât multe alte procese. Nu este de obicei metoda aleasă de profesioniști din acest motiv. De asemenea, creează un strat rigid deasupra țesăturii, care poate să nu se simtă confortabil, iar modelele vor apărea doar pe materialele albe sau de culoare deschisă.

7. Serigrafia

imprimare pe tricouri

Serigrafia este unul dintre tipurile de imprimare pe tricouri de cea mai înaltă calitate. Este, de asemenea, una dintre cele mai vechi metode de imprimare din lume!

Pentru a imprima creați un negativ al designului dorit pe un film. Apoi rulați o cerneală specială numită cerneală plastisol peste film și apăsați filmul pe tricou. Acest lucru forțează cerneala să treacă prin șablonul cu spațiu negativ de pe design și creează o imagine pe tricou!

Puteți realiza serigrafii destul de complexe folosind substanțe chimice speciale pentru a crea șabloane foto-realiste pe film. Serigrafia are o mulțime de avantaje. În primul rând, creează modele vibrante, foarte durabile. Acestea sunt ieșite ușor în relief și rigide deasupra țesăturii, dar cerneala se înmoaie în material, ceea ce îl face mai durabil chiar și decât un design HTV.

În al doilea rând, serigrafia oferă o modalitate rentabilă de a face comenzi în vrac pentru același tricou. Acest lucru este posibil deoarece filmul de cerneală, pe care l-ați configurat laborios pentru primul tricou, este reutilizabil .

În cele din urmă, puteți imprima serigrafie pe aproape orice țesătură, de la mătase la bumbac la poliester.

Desigur, este posibil să întâmpinați și unele potențiale dezavantaje ale acestei metode populare. Ai nevoie de spațiu pentru a lucra și de echipamente destul de mari, precum filmele și presa. Dacă doriți să realizați modele complexe, aveți nevoie și de substanțe chimice speciale cu care să lucrați. În cele din urmă, modelele de serigrafie funcționează cel mai bine atunci când implică una până la trei culori, deoarece trebuie să stratificați pe fiecare culoare câte un film.

8. Aerografia

Aerografia nu este cea mai bună alegere de design de tricouri pentru o operațiune comercială mare. Cu toate acestea, rămâne extrem de populară printre artiști și proprietarii de afaceri la scară mică. Această metodă vă permite să creați un design de tricouri incredibil de complexe și artistice. De asemenea, puteți utiliza această metodă ca un înlocuitor unic pentru serigrafie prin aerografie peste șabloane, pe rând câte un strat de culoare.

Avantajele acestei metode includ versatilitatea sa. Dacă ați văzut vreodată un artist cu aerograf lucrând la pictarea unei caricaturi într-un parc public, sau poate un bucătar folosind un aerograf pentru a decora un tort, știți cât de elaborat poate picta cu acest instrument!

Un alt lucru interesant despre aerografie este că nu costă mult să începeți și puteți, de asemenea, să amestecați și să utilizați mai multe tipuri diferite de vopsele sau coloranți.

Dezavantajul aerografului este, în primul rând, timpul implicat. În timp ce această metodă permite multe expresii artistice, poate dura ore pentru a face un tricou. De asemenea, se poate dovedi dificil să reproduci tricoul exact dacă vrei mai multe de același design.

9. Imprimarea de descărcare (Discharge printing)

Metoda de Imprimarea de descărcare nu se folosește foarte mult, dar creează un tricou unic. Acest proces funcționează prin eliminarea culorii în loc de aplicarea culorii! Imprimanta folosește un șablon pentru a proteja porțiunea de design a tricoului și apoi înălbește restul vopselei, lăsând doar desenul rămas în culoare.
S-ar putea să încercați această tehnică acasă cu un grup de prieteni pentru a crea tricouri elegante cu aspect vintage. Marele avantaj al acestei tehnici este aspectul său unic.

Dar, deși acest proces creează tricouri unice, în stil vintage, este consumator de timp și costisitor, făcându-l nepopular în rândul profesioniștilor.

10. Șablonarea (Stenciling)

Șablonul este metoda cea mai de bază pe care o puteți folosi atunci când faceți imprimare pe tricouri acasă. Puteți decupa un șablon manual sau puteți utiliza un instrument mai avansat, cum ar fi un Cricut, pentru a decupa electronic modele digitale. Apoi aplicați vopsea peste șablon, creând un logo sau un design pe tricou!

Profesioniștii au folosit adesea forme mai avansate de șablon în metode precum imprimarea serigrafică. Cu toate acestea, puteți reproduce acest lucru acasă cu instrumente foarte simple dacă doriți doar să faceți câteva tricouri distractive pentru familia dvs.!

Avantajele șablonului sunt că îl puteți face cât de complex sau simplu doriți. De asemenea, nu aveți nevoie de tehnologie de lux sau de echipamente scumpe. Nici măcar nu trebuie să utilizați o presă termică, deși de obicei obțineți rezultate mai permanente dacă setați design de țesătură încălzindu-l într-un fel.

Contra sunt că această metodă simplă funcționează mai bine pentru uz personal și nu vă va oferi designul profesional de care aveți nevoie dacă doriți să vindeți tricouri.

Ești pregătit să începem?

Fie că îți dorești un site de prezentare, un magazin online sau un redesign la vechiul tău site, noi te vom ajuta. Promovarea afacerii tale atât în mediul online, cât și în cel offline, îți va dezvolta afacerea și îți va garanta succesul acesteia. Îți vom fi alături pe tot parcursul acestui proces !